ZAANSTAD - Zaterdag 14 & zondag 15 september vindt ook in Zaanstad de jaarlijkse Open Monumentendagen plaats. Er zijn dit weekend ruim dertig monumenten gratis toegankelijk. Wethouder Natasja Groothuismink opent de Open Monumentendagen in Zaanstad, om 11.00 in de Evangelisch-Lutherse Maartenkerk in Zaandam. Groothuismink: ’10 jaar geleden vond hier ook de officiële opening plaats, toen kreeg de kerk haar naam. Mooi om dit weekend hier te beginnen. Ik probeer zelf dit weekend zoveel mogelijk Zaanse monumenten te bewonderen.’ Pers is uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn.


Plekken van plezier
Het thema is dit jaar ‘Plekken van Plezier’ en gaat dus over de plekken waar mensen voor en mét plezier naartoe gingen en gaan. Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Onder meer de Kooger Vermaning, het Honig Breethuis (Zaandijk) en de Stoomsleepboot Scheelenkuhlen (Wormerveer) openen de deuren.

Deelnemende Zaanse monumenten
Op www.openmonumentendag.nl staan de programma’s van de deelnemende Zaanse monumenten. Een programmaoverzicht en de plattegrond is op te halen bij VVV-winkel Zaanstore (Stadhuisplein 96, Zaandam).