ZAANDAM - Het college van Zaanstad heeft het ruimtelijk plan van eisen voor het centrum van Westerkoog vastgesteld. Wethouder MAAK.Zaanstad Hans Krieger: "Door nieuwe appartementen voor verschillende doelgroepen in combinatie met een betere inrichting van de openbare ruimte verandert de vroegere locatie van de sporthal in een modern en levendig wijkhart. Bij de inrichting van de openbare ruimte is er veel aandacht voor groen, klimaatbestendigheid, voldoende parkeermogelijkheden en ontmoetingsplekken voor de buurt."

De nieuwbouw bestaat uit ongeveer 118 appartementen, waarvan minimaal 30% sociale huur. De overige 70% bestaat uit middenhuur en koopappartementen. Het plan voorziet daarnaast in de bouw van tien bungalows. Voor het sociaal wijkteam en het buurthuis komt er een nieuwe plek in het wijkcentrum.

Bouwen voor ouderen
Songül Mutluer: "Als wethouder Wonen ben ik ontzettend blij met de ontwikkelingen in Westerkoog. Met 30% woningen in de sociale sector in beide projecten komen er voldoende sociale huurwoningen. Daarnaast gaan we specifiek voor ouderen bouwen, dichtbij voorzieningen zoals een buurthuis en een winkelcentrum zodat de inwoners van Westerkoog door kunnen stromen en zorgeloos oud kunnen worden in de wijk."

Semi-bungalows en Zaans Mobiliteitsplan
Binnenkort bespreekt de gemeenteraad het centrumplan Westerkoog. Dit plan voorziet ook in de bouw van tien semi-bungalows aan de Westerkoogweg. Deze woningen worden alleen gerealiseerd als de gemeenteraad besluit om de Westerkoogweg niet aan te passen. Dat besluit is onderdeel van de besluitvorming over het Zaans Mobiliteitsplan (ZMP). Naar verwachting wordt het ZMP in het tweede kwartaal van 2021 door de gemeenteraad besproken.