ZAANSTAD - Leerlingen uit groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen zijn de afgelopen maanden flink in de boeken gedoken. Uit dertien titels hebben ze drie favorieten gekozen voor de Hotze de Roosprijs, een prijs die Zaanstad jaarlijks uitreikt aan de beste debuterende kinderboekenschrijver.

De Zaanse Kinderjury heeft de keuze laten vallen op Verdronken geheimen van Hajo Visscher; Missie: Red de dieren van Lian Kandelaar en Niet voor softies! van Tonja Elbers. Wie van de drie  debutanten uiteindelijk de felbegeerde geldprijs van 4.500 euro wint, wordt zondag 21 mei bekend gemaakt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.

De Hotze de Roosprijs wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar de auteur van de bekende kinderboekenserie De Kameleon. Deze beroemde schrijver woonde en werkte in Krommenie. Molen De Woudaap, gelegen aan de Nauernache Vaart, was een grote inspiratiebron voor De Roos. Zijn eerste boek verscheen in 1948; in totaal schreef hij zestig delen van de populaire reeks.

Wilt u meer weten over de prijs en de genomineerde boeken? Kijk dan op www.zaansekinderjury.nl