ZAANDAM - Een bedrijfspand aan de Lage Horn in Zaandam is per direct gesloten op last van de burgemeester. In de voormalige garage is bij een controle een professionele hennepplantage ontdekt. Ook werd een gestolen bestelbus aangetroffen. Het pand gaat voor twaalf maanden dicht.

De ontdekte hennepplantage was net gerooid. In de ruimte stonden 495 potten aarde met hennepstelen, vuilniszakken met hennepresten en 45 assimilatielampen. Ook was er sprake van diefstal van stroom. De politie heeft de hennepplantage ontruimd en de bestelbus in beslag genomen.

De vondst werd gedaan tijdens een integrale controle door politie en gemeente. In de naastgelegen woning bleek sprake te zijn van kamerverhuur die niet voldeed aan de voorschriften. De gemeente treedt daar tegen op.

Hennepplantage in illegale B&B Czarinastraat

Ook in een woning aan de Czarinastraat is tijdens de integrale controle een hennepplantage ontdekt in de slaapkamer van de huurder. Hier ging het om veertig planten. De overige kamers van de woning bleken in strijd met het bestemmingsplan te worden verhuurd als Bed & Breakfast. Hiertegen wordt opgetreden door de gemeente.

Woningen waar hennepplantages zijn aangetroffen, worden tegenwoordig vaak gesloten op last van de burgemeester. Maar dat gebeurt in de meeste gevallen niet per direct. Hiervoor wordt een regulier handhavingstraject doorlopen. Na een bestuurlijke rapportage van de politie volgt dan een waarschuwing of een besluit tot sluiting.