ZAANDAM - Een schuur aan de Schepenlaan in Zaandam is op last van de burgemeester gesloten. Aanleiding is de vondst van een hennepplantage met 103 planten. Ook was er sprake van diefstal van stroom.

Het is niet voor het eerst dat in deze schuur wiet is gevonden. Al drie keer eerder werden in het pand wietplantages ontdekt en ontmanteld. Vanwege deze verzwarende omstandigheden wordt de schuur voor twaalf maanden gesloten.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.