ZAANDAM - De gemeenteraad heeft ingestemd met een deel van de locatie Overtuinen B als plek voor een Europese School in Zaandam. Het gaat om de locatie ten zuiden van de Verkadevilla aan de Provinciale weg. Met deze locatie dingt Zaanstad mee naar de vestiging van een Europese School bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zaanstad is samen met Alkmaar in de race voor de nieuwbouw van de school die nu nog in Bergen staat. Naar verwachting maakt OCW eind 2021 bekend in welke gemeente de school zal komen.

Zaanstad heeft meerdere locaties in de stad onderzocht. Er is echter maar één plek die aan álle eisen voldoet en dat is Overtuinen B. Dat komt omdat de belangrijkste eis van OCW is dat de school op loopafstand is van het intercitystation en dat er ruimte is voor sportaccommodaties en parkeerplekken.

Banen voor onze inwoners
Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: “De komst van een Europese School is een enorme aanwinst voor de stad. Zaanstad wordt daarmee aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en dat is goed voor de werkgelegenheid. Ons imago verbetert en dat zorgt op de lange termijn voor meer welvaart in de hele stad. Zaanstad moet een echte maak-stad blijven met bedrijven die zorgen voor banen en voor toekomstmogelijkheden voor onze inwoners.”

Bedrijven van de toekomst
Grote Zaanse werkgevers geven aan dat zij internationale kenniswerkers nodig hebben om verder te kunnen groeien en innoveren. De komst van een Europese school helpt daarbij omdat kinderen van kenniswerkers dan internationaal onderwijs kunnen volgen. “Zaanstad zet zich hierdoor ook op de kaart bij bedrijven die zorgen voor de banen van de toekomst. Denk aan bedrijven die een rol spelen in de energietransitie, in IT en in de Techsector. Het hebben van een Europese School is een boost die het hele noordelijke deel van Metropool Regio Amsterdam aantrekkelijker maakt voor het (internationale) bedrijfsleven. We willen een stad zijn én blijven waar mensen prettig wonen én werken”, aldus Krieger.

Nieuwbouwproject Verkadebuurt
Overtuinen B is onderdeel van het stedenbouwkundig plan Verkadebuurt. Dat is een nieuwbouwproject op het voormalige Verkadeterrein, waar 470 woningen en bijbehorende voorzieningen worden ontwikkeld. Een stedenbouwkundige verkenning wijst uit dat de Europese School met bijbehorende faciliteiten hier goed ingepast kan worden. Het gevolg is dat er op de plek waar de school komt minder woningen kunnen komen. De gemeente onderzoekt of de woningen op een andere plek op Overtuinen B kunnen komen. Krieger: “Zaanstad vindt de bouw van nieuwe woningen enorm belangrijk. We willen ervoor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in onze streek een huis kunnen vinden. Daarom bouwt Zaanstad de komende 20 jaar 20.000 woningen, aan dat aantal wordt niet getornd.”

Eind dit jaar duidelijkheid Naar verwachting maakt OCW eind 2021 bekend in welke gemeente de school zal komen. Mocht de keuze op Zaanstad vallen dan start de bouw naar verwachting in 2023. Rond 2025 wil de onderwijsinstelling verhuizen naar haar nieuwe onderkomen.