ZAANDAM - Al meer dan 2 jaar laat Willem zijn haar groeien voor Kika (stichting Haarwensen). Voor dit mooie gebaar heeft hij de Vrijwilligerswaardering ontvangen uit handen van wethouder Actief Burgerschap, Rita Noordzij. De wethouder en een medewerker van Zaankanters voor Elkaar verrasten Willem woensdagmiddag op het Stadhuis. Hij was 'meegelokt' door zijn familie.

Stichting Haarwensen maakt haarwerken voor kinderen tot en met 18 jaar die (gedeeltelijk) kaal zijn door een medische behandeling of andere oorzaak. Willem kwam op het idee om zijn haar te doneren doordat hij een kaal meisje zag fietsen toen hij op weg was naar school (hij zit in groep 8 van OBS De Jagersplas). Hij realiseerde zich toen, dat haar hebben dus helemaal niet vanzelfsprekend is. Zijn haar is nu bijna lang genoeg om het af te laten knippen. Willem: "Dan ga ik naar de kapper, die doet dat gratis. Ze maken een vlecht en sturen die op. Dan wordt er een pruik van gemaakt voor een kind."

Soms krijgt hij er opmerkingen over, dat lang haar voor meisjes is. Meestal stoppen de opmerkingen als hij uitlegt waarom hij lang haar heeft. Wethouder Noordzij sprak Willem toe en zei dat hij heel trots op zichzelf mag zijn en een voorbeeld is voor anderen. Wethouder Noordzij: "Ook jonge vrijwilligers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden! Kinderen en jongeren doen op heel veel verschillende vlakken iets voor anderen, de buurt of de stad. Van afval prikken, tot huttenbouw, van helpen op de sportclub tot meedenken in allerlei raden over hoe dingen beter kunnen. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde!"

Over de vrijwilligerswaardering
Het hele jaar door worden in Zaanstad de Zaanse vrijwilligers in het zonnetje gezet. Iedere vrijwilliger individueel of als een groep kan voor deze waardering in aanmerking komen. Deze waardering gaat gepaard met een bezoek, het bi(j)k van waardering en de 'Jij bent de beste' waarderingspin en publiciteit. We besteden vanaf 2020 extra aandacht aan jonge vrijwilligers.

Aanmelden om vrijwilliger in het zonnetje te zetten
Zaankanters die een jongere (of oudere) vrijwilliger kennen die het verdient om in het zonnetje gezet te worden, kunnen deze aanmelden bij Zaankanters voor Elkaar. Dit kan via telefoonnummer 075 – 2060010 of via www.zaankantersvoorelkaar.nl/vrijwilligerswaardering