ZAANDAM - Het Zaantheater was gisteravond het feestelijke en sportieve decor van de Zaanse Sportverkiezingen. De genomineerde sporters hebben het afgelopen jaar allemaal op het hoogste niveau gestreden voor de winst. Wethouder Sport Gerard Slegers: “2023 is een buitengewoon succesvol sportjaar geweest waarin jullie met z’n topprestaties hebben geleverd. Jullie zijn fantastische ambassadeurs voor de Zaanse sport. Als wethouder Sport vind ik het belangrijk dat talentvolle sporters kunnen doorgroeien in hun sport waar ze goed in zijn en zichzelf kunnen ontwikkelen tot het allerhoogste niveau. Als je in Zaanstad woont, moet je de kans hebben om je dromen waar te maken. Dat geldt niet alleen voor topsporters, maar voor iedere inwoner. Iedereen verdient dezelfde kans om zijn dromen waar te maken. Topsporters zijn daarbij prachtige ambassadeurs die vooral andere mensen kunnen inspireren en motiveren.


Hieronder een overzicht van de winnaars van de Zaanse sportverkiezingen 2023

Sportman van het jaar: Michael Korrel (Theo Meijer Sport): Judoka

· 1e Grandslam Paris

· 2eGrandslam Tel Aviv

· 4eWorld Cup Abu Dhabi

Sportvrouw van het jaar: Lieke Rogge (ZV de Zaan Vrouwen 1): Waterpolo

· 1e WK Fukuoka

· 2e World Cup Super Finals

· Treble met ZV de Zaan (landskampioen, beker en supercup)

Sporttalent van het jaar: Anna Konijn: Ski Racing

· 1e NK Alpine Skien 2023

· 1e Indoor Nederlandse Jeugd Kampioenschap U16

· Winnaar SMN Cup U16

· Winnaar NSKIV Cup U16

Sportcoach van het jaar: Mick van den Bree (ZV de Zaan) Waterpolo

· Winnaar Supercup

· Winnaar Beker

· Kampioen van Nederland

· Deelname Champions League

Sportploeg van het jaar: AZ Youth O19: Voetbal

· Winnaar Youth League

Oeuvreprijs: Gerrie Knetemann

Omdat Zaanstad dit jaar 50 jaar bestaat, is er voor het eerst een ouvreprijs uitgereikt. Deze prijs ging naar Gerrie Knetemann vanwege zijn betekenis voor de Zaanse sport. De wielrenner heeft veel betekend voor Zaanstad. Niet alleen Gerrie Knetemann maar de hele familie Knetemann heeft Zaanstad op de kaart gezet met sport. Gerrie was een geweldige wielrenner, Roxanne een wielrenster die haar laatste wielerkoers in Zaanstad heeft gereden en Elise was atleet bij Av Lycurgus. Elise nam de prijs in ontvangst gisteravond. Zij was een goede kogelstoterster en discuswerpster, al vanaf de jeugd lid van Av Lycurgus in Assendelft en getrouwd met een topdiscuswerper uit de Zaan, Patrick Groot. Wethouder Slegers: “Een zeer sportieve familie die vele nationale en internationale prestatie neergezet hebben. En hiermee een fundamentele bijdrage hebben geleverd in de sport in Zaanstad.”

Aanmoedigingsprijs: FC Zaanstad Doventeam

FC Zaanstad is de grootste dovenvoetbalclub van Zaanstad en zelfs van Nederland. In totaal voetballen ongeveer 50 doven en slechthorenden bij de Zaanse Leeuwen. De club is in 2022 en 2023 landskampioen geworden en in beide jaren werd de Supercup gewonnen. Tussen de oprichting van de doventak in 2020 en nu wonnen doventeams van FC Zaanstad in totaal zeven prijzen en zijn ze drie keer in Europa gegaan. In 2023 deden ze mee aan de Deaf Champions League en zijn ze knap 6e geworden. Deze week (4 t/m 11 februari) strijdt de club opnieuw om de Deaf Champions League. In Gudadalajara (Spanje) hoopt de club nog dichterbij de cup met de grote oren te komen.