ZAANDAM - Een woning aan de Noordwachter in Zaandam is op last van de burgemeester gesloten vanwege een drugsvondst. De woning gaat voor drie maanden dicht.

Tijdens een eerdere ‘veegactie’ van de politie werden in de woning harddrugs aangetroffen, waaronder ruim een kilo cocaïne en een ons amfetamine. Ook vond de politie een ons hasj en een bak met vermoedelijk crystal meth. Daarnaast werd nog een grote hoeveelheid contant geld aangetroffen, bijna 9000 euro. De huurder is bij de actie aangehouden.

Bij de actieweek in oktober trok Politie Noord-Holland in samenwerking met het Openbaar Ministerie, het LIV (Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit), ruim twintig gemeenten en de Omgevingsdienst in haar gebied meerdere meldingen na op zoek naar illegale activiteiten, drugs, wapens en andere ondermijnende activiteiten. In Zaanstad leverde dat een zeer succesvol resultaat op.

Er werden toen zeven vuurwapens, meerdere soorten harddrugs, zoals XTC, cocaïne en hennep, en cashgeld in beslaggenomen en drie personen zijn aangehouden. Ook werd illegale bewoning aangetroffen. De gemeente heeft in die oktoberweek week zelf al twee bedrijfspanden gesloten.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.