ZAANDAM - Een woning in de Rosmolenstraat in Zaandam is gisteren gesloten voor de duur van 3 maanden na de vondst van onder andere een hennepkwekerij. Naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem trof de politie op 3 decemver 2019 tijdens een controle de hennepkwekerij aan. In de woning stonden 320 planten verdeeld over meerdere kweektenten.

In de woning vond ook diefstal van stroom plaats en was er sprake van wateroverlast bij de onderburen wat was te relateren aan de hennepkwekerij. Daarnaast werden in de woning verschillende aan hennep gerelateerde goederen aangetroffen. Het ging daarbij onder meer om assimilatielampen, koolstoffilters, afzuiginstallatie, kachels, groeimiddelen en knipbenodigdheden.

Sluiting om pand uit drugscircuit te halen
Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. Op panden die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.