ZAANDAM - Een woning aan de Hogendijk in Zaandam is vrijdag gesloten op last van de burgemeester. In de woning is onlangs een hennepplantage aangetroffen door de politie.

De politie trof in de woning onder meer 216 potten, 216 kluiten met afgeknipte stelen van hennepplanten en gedroogde henneptoppen aan. De woning is voor drie maanden gesloten.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op woningen die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.