ZAANDAM - Op woensdag 12 juli is een pand aan de straat Poelenburg in Zaandam per direct gesloten wegens exploitatie van een onvergunde seksinrichting en de verstoring van de openbare orde die dit al langere tijd opleverde (art. 3.3 APV). Dit gebeurde nadat medewerkers van het interventieteam van het PACT Poelenburg Peldersveld bij een observatie constateerden dat op het adres sprake was van illegale prostitutie.

De afgelopen tijd waren er bij zowel de gemeente als de politie meerdere meldingen binnengekomen over (bedrijfsmatige) illegale prostitutie op het adres. Dit is verboden. Daarop is er meerdere keren gepost bij de woning en zijn er meerdere waarnemingen gedaan. Op 12 juli zijn medewerkers van het interventieteam, samen met politie en medewerkers van een regionaal prostitutieteam de woning binnen gegaan en was er sprake van betrapping op heterdaad. De precieze sluitingsduur moet nog worden bepaald en aan huurder worden meegedeeld.

Interventieteam PACT

Het interventieteam van het PACT is een team bestaande uit professionals vanuit verschillende afdelingen binnen de gemeente, politie en arbeidsinspectie dat zich gezamenlijk inzet voor het verstoren van criminele netwerken en verdienmodellen. De focus richt zich op een viertal fenomenen (witwassen, uitbuiting, illegale arbeid en drugshandel). Vanuit het team vinden er sinds mei 2022 wekelijks meerdere bedrijven-, woning- en winkelcontroles plaats. Ad-random, soms naar aanleiding van een melding, maar vooralsnog veelal naar aanleiding van verdachte waarnemingen door professionals of bewoners