ZAANSTAD - Twee woningen in Zaanstad waar de politie eerder hennepplantages aantrof, zijn deze week gesloten op last van de burgemeester. Het gaat om een woning aan de Leliestraat in Koog aan de Zaan en om een woning aan de Czarinastraat in Zaandam. Beide woningen gaan drie maanden dicht.

De hennepplantage in de Czarinsatraat werd ontdekt tijdens een integrale controle van gemeente en politie in de Russische Buurt. De hennepplantage met veertig planten bevond zich in de slaapkamer van de huurder. De kamer was met behulp van hardboard en folie in twee ruimtes verdeeld. Een woongedeelte en een kweekruimte. De overige kamers van de woning bleken in strijd met het bestemmingsplan te worden verhuurd als Bed & Breakfast. Ook hiertegen wordt opgetreden door de gemeente.

Bij de woning in de Leliestraat werd op zolder een wietplantage aangetroffen met tenminste 21 planten. Daarnaast stonden er potten met hennepplanten met afgeknipte stelen.

Zaanstad heeft het sluitingsbeleid aangescherpt in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Naast bedrijfspanden worden ook woningen waarin harddrugs of wietplantages worden aangetroffen tijdelijk gesloten. Hennepplantages zorgen niet alleen voor overlast in de buurt, maar ook voor brandgevaar, omdat er vaak illegaal elektriciteit wordt afgetapt.

De tijdelijke sluiting is niet alleen bedoeld om een einde te maken aan overlast en brandgevaar, maar ook om de aanloop van drugsgebruikers en criminelen te stoppen. De sluiting wordt dan ook steeds nadrukkelijk naar buiten gebracht. Op woningen die gesloten worden, komt een poster die de reden van de sluiting aangeeft en informatie geeft waar mensen meldingen kunnen doen.