ZAANSTAD - Bijna 72 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden vijf families geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding van de staat Israël. Zij hielpen Joodse landgenoten uit handen van de nazi’s te blijven in die oorlogsjaren, door hen met gevaar voor eigen leven onderdak te verlenen. Op 16 maart vond in de Odulphuskerk in Assendelft de uitreiking plaats tijdens een bijzondere bijeenkomst.

De onderscheidingen waren voor Jaap Brinkman en Huiberdina van den Berge, Willem Hendrik en Johannes Jurgen de Vries en Marritje Bouwens, Piet Tambach en Maria Anna Heijne, Klaas Winter en Bavonia Boon en Anton Keet en Theodora Geerdes. Nazaten namen van deze families namen medaille en oorkonde in ontvangst uit handen van de Israëlische ambassadeur Z.E. Aviv Shir-On. Aan de kleindochter van Johan August Schoone en Gerritje van ’t Veer werd  de onderscheiding eind vorig jaar in Stockholm al uitgereikt.

Monumenten Spreken
Ook de film over de achtergronden bij het monument voor de Odulphuskerk van de kunstenaar Bert Neelen werd vertoond. Het maken van de film door Monumenten Spreken was jaren geleden de aanleiding voor de start van de aanvragen van de Yad Vashem-onderscheidingen. De film  is te zien op de website  www.4en5meizaanstad.nl/monumentenspreken.

 
Burgemeester Vreeman hield een toespraak en leerlingen van basisscholen De Rank, De Regenboog en De Dorpsakker lazen gedichten voor. Verder was er een muzikale bijdrage van Jos Martens, organist van de Odulphuskerk.