ZAANDAM - Gemeente Zaanstad bestaat volgend jaar 50 jaar èn het is 450 jaar geleden dat de Spanjaarden werden verjaagd uit de Zaanstreek. Dat gaan we vieren. Van 1 januari tot en met 31 december 2024 moeten alle Zaankanters weten dat het een bijzonder jaar is. Wethouder Stephanie Onclin: ‘Dit wordt een feest voor alle Zaankanters. De viering van 50 jaar Zaanstad moet de trots weerspiegelen op de geschiedenis van de gemeente, en eer doen aan het heden en de toekomst. We willen iedereen de kans geven met een leuk idee te komen.' Om initiatieven te ondersteunen, stelt gemeente Zaanstad beperkt subsidie beschikbaar. Als de gemeenteraad akkoord is met de subsidieregeling wordt die gepubliceerd.

Lokale initiatieven en grote evenementen
Het programma van 50 jaar Zaanstad wordt opgebouwd uit bestaande evenementen, kleinere lokale initiatieven en drie ‘highlight events’. Bij bestaande evenementen gaan we kijken hoe we deze in een feestelijk jasje kunnen promoten. Pinksterdrie kan zo ook onderdeel zijn van het jubileumjaar. Als Zaankanters al een uitgewerkt idee hebben en geen subsidie nodig hebben, kunnen zij zich melden voor een gesprek om te kijken hoe het in de programmering past.

Verbonden door verscheidenheid
Wethouder Onclin: ‘De stad en de dorpskernen zijn met elkaar verbonden door de Zaan. Verbonden, en tegelijk verschillend en uniek. 185 nationaliteiten hebben een plek in onze gemeente. En die uniekheid willen we omarmen. Het thema van ons jubileumjaar is dan ook verbonden door verscheidenheid. Iedereen die ideeën heeft voor het jubileumjaar, kan die mailen naar 50jaarzaanstad@zaanstad.nl. Er zijn tot nu toe bijna 50 initiatieven ingezonden.

Subsidieregeling
Gemeente Zaanstad stelt beperkt subsidie beschikbaar voor activiteiten tussen mei en oktober in het jubileumjaar. Als de gemeenteraad ook akkoord is, kunnen aanvragen worden ingediend tot 1 oktober dit jaar. Voor grote evenementen is in totaal €300.000 beschikbaar, maximaal €100.000 per aanvraag. Voor kleine evenementen is in totaal €100.000 beschikbaar, maximaal €5.000 per aanvraag. Een beoordelingscommissie toetst de aanvragen. De commissie zal bestaan uit vertegenwoordigers uit een brede vertegenwoordiging uit de gemeente, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties. In juni worden twee bijeenkomsten georganiseerd waar actieve organisaties en partners uit de stad hun ideeën kunnen pitchen. De eerste is al geweest, de tweede is 14 juni vanaf 19.30 in de Wormerveerse Vermaning.