ZAANSTAD - Slimme huizen, machines voor voedselproductie, nieuwe energiesystemen, circulaire economie. De toekomst is Techniek! Daarom komt er bij het Regio College aan de Cypressehout in Zaandam een gloednieuwe Techniekcampus. Eric Nederhand, directeur Olam Food Ingredients en voorzitter van Techlands: "Met een technische studie ben je verzekerd van een goede baan bij een bedrijf in de regio, want de bedrijven staan te springen om goed opgeleide technici op alle niveaus."


"De Techniekcampus krijgt nieuwe machines en installaties waar studenten en bedrijven samenwerken aan projecten uit de praktijk. Studenten krijgen onderwijs over technieken en technologieën van de wereld van morgen en leren in projecten al vroeg samenwerken", aldus Ramon Baijens, directeur School voor Techniek en ICT van het Regio College, "Studenten leren bijvoorbeeld over procestechniek, industriële automatisering, robotlassen of hoe je huizen verduurzaamt met zonnepanelen of een warmtepomp."

Zij-instromers in de techniek

De Techniekcampus biedt onder andere opleidingen werktuigbouwkunde, metaal, installatie- of elektrotechniek, service en onderhoud of foodprocesoperator. De campus is niet alleen voor jongeren, maar ook voor zij-instromers die willen overstappen naar de techniek of werknemers die zich willen bijscholen.

Goed opgeleide mensen

Het Regio College, IW Noord-Holland, Stichting Foodproces Tech Campus en Tetrix Techniekopleidingen hebben met steun van provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad vanuit de Techlands samenwerking gezamenlijk een plan uitgewerkt hoe de Techniekcampus op locatie van het Regio College eruit komt te zien. De nieuwe Techniekcampus blijft nauw samenwerken met de Bouwcampus aan de Jufferstraat in Zaandam, die ook onderdeel is van de techniek-brede samenwerking Techlands. De partners binnen Techlands zorgen samen voor voldoende, goed opgeleide technische vakmensen door samenwerking en innovatie tussen bedrijven, opleiders en overheid in de regio Zaanstreek-Waterland te stimuleren en faciliteren.

Beoogde groei en ambities

Het oorspronkelijke plan was om een nieuwe campuslocatie te bouwen aan de Aris van Broekweg in Zaandam. De voorbereidingen waren al in een vergevorderd stadium. Als gevolg van een bij de Raad van State ingediende beroepsprocedure, kan de nieuwbouw voorlopig niet starten. Tetrix Techniekopleidingen komt hierdoor in de knel, aangezien een langer verblijf in het huidige pand aan het Jonkerplantsoen geen optie is vanwege de daar voorziene woningbouw. CTBO BV (moedermaatschappij van Tetrix) en gemeente Zaanstad onderzoeken hoe zij op de lange termijn alsnog de campuslocatie aan Aris van Broekweg kunnen bouwen gezien de beoogde groei en ambities van de partners binnen Techlands.

Banen van de toekomst

Wethouder Hans Krieger: "Ik ben trots op de samenwerking van alle partijen binnen Techlands om op korte termijn een oplossing te vinden door de Techniekcampus op locatie van het Regio College te huisvesten. Op deze manier is de continuïteit gewaarborgd voor alle studenten. Deze mensen hebben we ontzettend hard nodig voor de technische banen van nu en de banen van de toekomst."

De Techniekcampus gaat na de zomer open. Tot die tijd vinden de opleidingen op de bestaande locaties plaats.