ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad roept Zaankanters op hun persoonlijke herinneringen aan of familieverhalen over de oorlog te delen en zo mee te schrijven aan de speeches die worden uitgesproken bij de Dodenherdenking op 4 mei. De oproep via de sociale media en de website van de gemeente sluit aan bij het Jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 'De kracht van het persoonlijke verhaal.'

Nu er steeds minder mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt, is het extra van belang dat we hun verhalen levend houden. Dat gebeurt in Zaanstad gelukkig ook: met boeken, met films, met exposities en met toespraken tijdens herdenkingen. Vaak staan hierin bekende oorlogsverhalen centraal, maar er moeten nog veel meer verhalen zijn. Verhalen die alleen bekend zijn in een familiekring.

Onbekende oorlogsverhalen

Die onbekende Zaanse oorlogsverhalen, daar draait het dit jaar om. Persoonlijke oorlogsverhalen van een opa, tante, ouder of van mensen die de oorlog zelf nog hebben meegemaakt. Dát zijn de verhalen die dit jaar te horen zullen zijn tijdens de dodenherdenkingen in Zaanstad.

Inzenden kan tot 19 april

'En daarom vragen we uw hulp', zo luidt de oproep die Zaanstad doet op Facebook, Twitter en website. 'Stuur uw familieverhaal of persoonlijke herinnering aan de oorlog voor 19 april naar oorlogsverhalen@zaanstad.nl. Vertel erbij waarom juist dit verhaal staat voor wat we op 4 en 5 mei herdenken en vieren. Wie weet vormt uw verhaal of overdenking dan straks de basis voor de speeches die klinken bij de dodenherdenkingen in Zaandam, Koog/Zaandijk, Westzaan, Assendelft, Krommenie en Wormerveer.'

Jaarthema

De oproep van Zaanstad sluit aan bij het Jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 'De kracht van het persoonlijke verhaal'. Lees hier de Jaarthematekst die Elsevierhoofdredacteur Arendo Joustra schreef.