ZAANDAM - Het vrijwilligersplatform Zaankanters voor Elkaar bestaat tien jaar. De gemeente geeft subsidie aan dit platform. Zaankanters voor Elkaar matcht vraag en aanbod van vrijwilligers aan elkaar. In tien jaar tijd zijn er 32.543 matches gemaakt zijn. De organisatie van Zaankanters voor Elkaar wordt gewaardeerd met een 7,3. Wethouder Actief Burgerschap Harrie van der Laan: “Ik ben enorm trots op alle Zaanse vrijwilligers die zich in inzetten voor de samenleving. Zonder hen zou de samenleving tot stilstand komen. Ik ben heel blij dat Zaankanters voor Elkaar nu zelfs meer vrijwilligers weet te matchen dan voor corona. Tijdens corona liep het aantal vrijwilligers enorm terug. Zaankanters voor Elkaar is erin geslaagd om heel snel uit dat dal te klimmen. Dat is erg knap.”

Inwoners kunnen een verzoek doen voor vrijwilligerswerk bij het platform. Het platform gaat dan aan de slag om een vrijwilliger te vinden die dat werk wil oppakken. Het totaal aantal koppelingen tussen inwoners en organisaties is toegenomen. In 2023 heeft Zaankanters voor Elkaar 4.428 matches gerealiseerd die goed zijn voor 76.813 uur vrijwillige inzet.

Hulp aan vrijwilligers die offline zijn

De landelijke vrijwilligersorganisatie NL Voor Elkaar heeft voor het 10-jarig bestaan haar waardering uitgesproken voor de resultaten van Zaankanters voor Elkaar. Vooral voor de ondersteuning van de zogenaamde ‘warme’ bemiddeling waarbij Zaankanters voor Elkaar inwoners offline ondersteunt. Het gaat dan om inwoners die vrijwilligerswerk willen doen en die geen internet hebben of niet met de computer kunnen omgaan.