ZAANDAM - ZaanPride bestaat vijf jaar en komt dit jaar met een extra feestelijk programma. Wethouder Inclusie Gerard Slegers en de voorzitter van De Zaanse Regenboog Frank Vos hijsen vrijdag 31 mei om 13:00 uur de Zaanse Regenboogvlag én de intersekse-vlag. Dit is het startschot voor ZaanPride 2024. Diezelfde middag opent burgemeester Jan Hamming Lego-Pride in het Stadhuis. Ook ondertekent de burgemeester vrijdag de Intersekse Verklaring.

Intersekse Verklaring

Bij intersekse personen heeft het lichaam kenmerken van zowel een man als een vrouw. 1 op de 90 mensen is intersekse. Met het ondertekenen van deze verklaring laat de gemeente zien dat we intersekse personen in onze gemeenschap accepteren en steunen. Het doel van de ondertekening is het vergroten van het bewustzijn over intersekse variaties en de uitdagingen waarmee intersekse personen te maken hebben. Daarnaast zet de gemeente zich in om de inclusie van intersekse personen verder te verbeteren.

Grote onbekendheid intersekse

Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking weet niet wat intersekse is, terwijl kennis acceptatie bevordert. Met de ondertekening van deze verklaring bevestigt de gemeente haar commitment aan de rechten en emancipatie van intersekse personen. Kennisdeling en zichtbaarheid zijn hierin essentieel. De gemeente zet zich in om de toegang tot passende gezondheidszorg voor intersekse personen te verbeteren. Zaanstad wordt de vijfde gemeente die de Intersekse Verklaring ondertekent. De ondertekening van de Intersekse Verklaring is één van de wensen uit de Zaanse Regenboognota.*

ZaanPride

In de periode vanaf 31 mei zijn er tal van activiteiten en tentoonstellingen in het kader van ZaanPride. Het hoogtepunt is de Zaanse Regenboogparade door het centrum van Zaandam op zaterdag 8 juni. Wethouder Slegers: “ZaanPride is ieder jaar weer een kleurrijk en geweldig feest voor en door de stad. Daarnaast is ZaanPride een belangrijke periode om het belang van seksuele- en genderdiversiteit uit te dragen. Dat je in Zaanstad mag zijn wie je wilt zijn en dat je kunt houden van wie je wilt houden. We maken ons samen met de Zaanse Regenboog en andere maatschappelijke partners hard voor meer acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap en meer verbinding tussen ál onze inwoners.”

Lego-pride

In de publieksruimte van het stadhuis is vanaf 31 mei de tentoonstelling Lego-Pride te zijn. Dit is een indrukwekkende Lego-tentoonstelling ter ere van vijf jaar ZaanPride en vijftig jaar Zaanstad. Het overkoepelende thema is 'Celebrate Diversity'. De tentoonstelling is gerealiseerd door drie Pride Brickmasters: Astrid Berk, Oscar Salomé en Jan van Run Kvist. In de bovenste vitrine zijn karakteristieke gebouwen uit de zeven voormalige Zaanse gemeenten te zien. Via QR-codes kunnen bezoekers aanvullende informatie krijgen over de 'roze geschiedenis' achter deze gebouwen. In de middelste vitrine wordt ZaanPride in Lego gevierd. Een vrolijke stoet van honderden Lego-minifiguren. In de onderste vitrine de geselecteerde bouwwerken van de Lego-bouwwedstrijd. Tot slot is er in de vitrines van het Gemeentearchief een museale tentoonstelling te zien van Lego uit de jaren zestig tot tachtig.

Burgemeester Hamming opent om 15:30 uur de tentoonstelling. De pers is van harte uitgenodigd om hierbij te zijn. De tentoonstelling loopt door tot in september.

ZaanPride programma

Daarnaast heeft de Zaanse Regenboog nog tal van andere activiteiten in het kader van ZaanPride op het programma. Onder andere stadswandelingen, bingo, filmfestival, sporten en nog veel meer. Zie voor alle activiteiten.


*Ter achtergrond. Eerder deze week nam de Tweede Kamer een motie aan de mensenrechten van intersekse kinderen beter te beschermen.