ZAANDAM - Zaanstad krijgt van het Rijk €1.766.159,- subsidie via de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE), om huiseigenaren te stimuleren minder energie te verbruiken. De gemeente geeft daarom alle Zaanse huiseigenaren een waardebon van €70,- voor energiebesparende producten. Denk aan radiatorfolie, LED-lampen en tochtstrips. Wie de waardebon gebruikt, maakt ook nog eens kans op een extra waardebon van €500,- voor grotere duurzame maatregelen in de woning. In de uitvoering werkt de gemeente samen met Winst uit je Woning.

Wethouder Songül Mutluer: "Minder energieverbruik in een woning betekent een lagere energierekening, meer comfort in huis én het is goed voor het milieu. Hier helpen we inwoners graag bij. Met een kleine ingreep zoals het aanbrengen van tochtstrips, bespaar je al gauw €60,- op de energierekening. Eerder zagen we al dat onze Stappensubsidie erg populair was. Dat ging om zowel kleine als grotere bedragen. Om inwoners te stimuleren om ook grotere maatregelen te overwegen, hebben we de grenzen van de regeling opgezocht en instemming van het Rijk om ook hogere waardebonnen te verstrekken. Door corona hebben veel inwoners het financieel lastiger en zijn ze vaker thuis. Des te meer reden om hen met deze actie juist nu te ondersteunen."

Gebruik maken van de waardebon is simpel
Eind maart krijgen huiseigenaren een brief met de waardebon van €70,- en een unieke code. Vanaf dat moment staat alle informatie en een overzicht van de producten op www.winstuitjewoning.nl/zaanstad. Er zijn twee manieren om de waardebon te verzilveren. Via de website www.winstuitjewoning.nl/zaanstad kunnen de producten direct met de waardebon besteld en betaald worden. Maar ook kan de waardebon gebruikt worden bij producten van een lokale bouwmarkt. In dat geval dient het bedrag voorgeschoten te worden en kan het betaalbewijs worden ingediend via de website van Winst uit je Woning, waarna het bedrag (maximaal €70,-) wordt terug gestort. De waardebon is één keer te gebruiken, als het hele bedrag niet in één keer wordt besteed, vervalt het restbedrag. De actie is geldig zolang het budgetplafond niet is bereikt en uiterlijk tot en met 31 december 2021.

Kans op een waardebon van €500,-
Bij het inwisselen van de waardebon van €70,- kan men aangeven in aanmerking te willen komen voor een waardebon van €500,- voor grote energiebesparende maatregelen, zoals dubbel glas of gevelisolatie. Loting en toekenning van de €500,- vouchers vindt plaats telkens nadat een hoeveelheid van 500 vouchers ter waarde van €70 is verzilverd. Er worden maximaal 250 bonnen van €500,- verloot.

Nu voor eigenaren, straks mogelijk ook voor huurders
De Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) kan niet worden ingezet voor huurders. Voor huurders heeft Zaanstad recent een aanvraag ingediend bij het Rijk in het kader van een nieuwe regeling (RREW). Of de aanvraag wordt toegekend hoort Zaanstad binnenkort.

Vragen of hulp nodig
Inwoners kunnen met vragen terecht bij de veel gestelde vragen op www.winstuitjewoning.nl/zaanstad, gebruik maken van de chathulp op de website of een e-mail sturen naar waardebon@winstuitjewoning.nl. Telefonisch kunnen zij terecht bij de helpdesk van Winst uit je Woning op telefoonnummer 023 583 69 36.