ZAANDAM - Leerlingen uit groep 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen zijn de afgelopen maanden flink in de boeken gedoken. Uit zestien titels hebben ze drie favorieten gekozen voor de Hotze de Roosprijs, een prijs die Zaanstad jaarlijks uitreikt aan de beste debuterende kinderboekenschrijver.

De Zaanse Kinderjury heeft de keuze laten vallen op Sunna Borghuis, schrijver van Dikke Vik en Vieze Lies worden vrienden; Tjerk Noordraven, schrijver van Het nieuwe spookhuis en Mijke Pelgrim, schrijver van Dex – Over school en andere ellende. Wie van de drie debutanten uiteindelijk de felbegeerde geldprijs van 4.500 euro wint, wordt zondag 24 juni om 15.00 uur bekendgemaakt tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.

Inspiratiebron
De Hotze de Roosprijs wordt sinds 2001 jaarlijks uitgereikt en is vernoemd naar de auteur van de bekende kinderboekenserie De Kameleon. Deze beroemde schrijver woonde en werkte in Krommenie. Molen De Woudaap, gelegen aan de Nauernasevaart, was een grote inspiratiebron voor De Roos. Zijn eerste boek verscheen in 1948; in totaal schreef hij zestig delen van de populaire reeks.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de prijs en de genomineerde boeken? Kijk dan op www.zaansekinderjury.nlof www.zaanstad.nl, zoekterm: Hotze de Roosprijs. De bijgeleverde foto is te gebruiken onder vermelding van bron: Dirk Brand.