ZAANDAM - Eerder kondigde Zaanstad aan dat zij 611 kunstwerken van Zaanse makers wil schenken aan het Zaans museum. De kunst is onderdeel van de gemeentelijke kunstcollectie van in totaal ruim duizend werken. De werken die niet naar het museum gaan, zijn nu te koop. In eerste instantie voor de makers en hun erfgenamen, tegen een gereduceerd tarief. Wethouder Cultuur Annette Baerveldt: 'Kunst hoort niet in een depot waar niemand het ziet. Daarom maken we onze kunst toegankelijk voor iedereen. Kunst is er om te delen, om van te genieten en om te prikkelen.'

De kunstcollectie van Zaanstad is vanaf nu digitaal te bezoeken via twee websites. Overzicht van de kunstwerken die Zaanstad in twee fases zal verkopen. De 611 werken die de gemeente schenkt aan het Zaans Museum:

Kunstwerk kopen? Makers en hun erfgenamen die interesse hebben om een werk aan te kopen kunnen tot 1 januari 2022 een mail sturen naar: retourkunst@zaanstad.nl Mochten er na deze verkoopfase nog werken overblijven, dan is er begin volgend jaar nog een verkoopronde voor iedereen met belangstelling voor kunst.

Tentoonstelling Zaans Museum
De werken met bestemming Zaans Museum geven inzicht in de geschiedenis en kunstontwikkeling van onze regio in de tweede helft van de twintigste eeuw. Het Zaans Museum zal na de schenking de werken opnemen in de online catalogus, die voor iedereen gratis te bezoeken is. Ook zal het museum regelmatig (een selectie van) de werken tentoonstellen.

Nieuwe bestemming voor onze kunst

In navolging van andere gemeenten besloot Zaanstad enige tijd geleden om haar collectie een nieuwe bestemming te geven. De gemeente heeft dit voornemen onlangs in de Staatscourant gepubliceerd. Inwoners die het hier niet eens zijn, kunnen tot uiterlijk 1 december 2021 een zienswijze indienen via een e-mail naar: zienswijzecollectie@zaanstad.nl