ZAANDAM - Inwoners helpen bij het vinden van werk of mogelijkheden om mee te doen in de samenleving. Dat is het doel van de participatie-aanpak werk of meedoen van gemeente Zaanstad. Wethouder Natasja Groothuismink: ‘De kern van onze aanpak is in contact zijn met inwoners die onze ondersteuning nodig hebben en dan samen een helder plan maken. Zodat ze stappen kunnen zetten om mee te doen of aan het werk te gaan. Die aanpak is de afgelopen jaren succesvol gebleken. De coronacrisis heeft natuurlijk veel gevolgen, ook voor onze inwoners. Inwoners die als ondernemer getroffen zijn door de maatregelen, mensen in loondienst die ontslagen zijn. Het aantal Zaankanters dat een uitkering ontvangt, stijgt daardoor weer.’ Groothuismink informeert de gemeenteraad over de voortgang van de participatieopgave.

Na lange tijd uitkering weer aan de slag

De afgelopen jaren ontvingen steeds minder Zaankanters een bijstandsuitkering. Alle inwoners die een uitkering ontvangen, worden opgeroepen om in gesprek te gaan over de persoonlijke situatie en mogelijkheden voor werk of meedoen. Deze aanpak heeft de afgelopen drie jaren groot succes gehad: de afgelopen jaren ontvingen nog nooit zo weinig Zaankanters een bijstandsuitkering. Groothuismink: ‘We zien dat door intensief aan de slag te gaan met uitkeringsgerechtigden, en goede persoonlijke begeleiding, inwoners zelfs na jaren alsnog uit de uitkering stromen naar werk. De Sociale Wijkteams en Werkom spelen daar een belangrijke rol bij. De samenwerking met deze en andere partners is heel belangrijk gebleken voor de succesvolle resultaten.’

Aanpak voor de lange termijn

Ook in 2021 roept Zaanstad 500 Zaanse uitkeringsgerechtigden op die al lange tijd een uitkering ontvangen. Groothuismink: ‘Iedereen die wordt opgeroepen gaat naar Werkom of het wijkteam voor een passend traject. Ook stromen er mensen uit de bijstand omdat ze geen recht (meer) hebben op een uitkering.’ Ook nadat ze zijn opgeroepen, wordt regelmatig contact opgenomen met Zaankanters met een uitkering.

Effecten van corona
Gemeente Zaanstad is in april gestart met het project nieuwe instroom om inwoners te helpen die door de coronacrisis getroffen zijn. Groothuismink: ‘We willen voorkomen dat Zaankanters afhankelijk worden van een uitkering. Zo zijn we deze maand gestart met een vernieuwde Max WW aanpak. Daarin begeleiden we inwoners waarvan de WW uitkering bijna afloopt naar werk vóórdat zij de bijstand in gaan.