ZAANDIJK - Een meerderheid van fracties in Zaanstad is positief over de ontwikkelstrategie van stichting De Zaanse Schans. Dat brengt de door de Stichting gewenste verdere ontwikkeling van de toeristische hotspot een stap dichterbij. Bewoners en ondernemers vinden dat ze onvoldoende betrokken worden bij de plannen.

Het gaat onder meer om plannen om de bezoekersstromen beter te beheersen, zoals de de bouw van een parkeergarage.

Maarten van der Meer, directeur van Stichting de Zaanse Schans, steekt zijn enthousiasme over de instemming van de gemeenteraad niet onder stoelen of banken. "Het is een lang proces geweest, vijf jaar, dus we zijn heel blij."

'Niet doordrukken'
Ondernemers zijn minder blij, vertelt Olga de Meij, die op de Zaanse schans werkt. "Neem alsjeblieft niet die domme beslissing om het toch door te drukken", smeekt ze de lokale politiek om op haar beslissing terug te komen. "Want je krijgt nog meer verdeeldheid en mensen gaan nog meer hun hakken in het zand zetten. Volgens mij is dat niet de bedoeling."

Jos Kerkhoven, raadslid van Democratisch Zaanstad, maakt zich hard voor de ondernemers. "Er wordt al jarenlang gebakkeleid op de Zaanse Schans en wat het belangrijkste is, is dat bewoners en bedrijven zich niet gehoord voelen."

Tegen tijdslot en entree
Doelstelling van het ontwikkelplan is het verbeteren en beschermen van de Zaanse Schans. Zo wil stichting massatoerisme als in het verleden proberen te voorkomen, door entree te gaan heffen en bezoekers tijdslots aan te bieden.