ZAANDAM - Afgelopen vrijdag 25 juni organiseerden Zaankanters voor Elkaar en de gemeente Zaanstad een speciale televisie-avond om Zaanse vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Vorig jaar ging het feest niet door vanwege de maatregelen, dit jaar is er gekozen voor een aangepaste editie. Wethouder Actief Burgerschap, Rita Noordzij: “Zonder vrijwilligers, zou onze stad op slot zitten. Zoveel Zaanse inwoners zetten zich vol energie en belangeloos in voor de samenleving. Het is belangrijk om daar bij stil te staan en de vrijwilligers in het zonnetje te zetten!”

Zaanse vrijwilligers kregen een avond met theater en muziek voorgeschoteld via RTV Zaanstreek/ZaanTV. Geluksprofessor Patrick van Hees, geboren en getogen Zaankanter, leidde het eerste deel van de avond. De openingsact werd verzorgd door de Theatermijn. De Fluxus filmwerkgroep zorgde voor live muziek vanuit de Groote Weiver. De uitzending van het vrijwilligersfeest werd mede mogelijk gemaakt door de Fluxus Filmwerkgroep.

Spannend onderdeel van dit deel was de verloting van de tien cheques van € 500,= voor Zaanse vrijwilligers(organisaties) en maatschappelijke initiatieven. Notaris Rick Jacobs zag hier voor de zesde keer, geheel vrijwillig en belangeloos, op toe. De tien winnaars werden voor maandagavond 28 juni uitgenodigd om de cheque op het Stadhuis in ontvangst te nemen.

Thuisbingo

Na het eerste, ‘officiële’ deel van de avond volgde een gezellige Thuisbingo, vlot en geestig geleid door de Hotze de Roos Prijs-winnaar Michiel Eijsbouts en Rutger Mollée. De deelnemers hadden van te voren hun Bingo-formulier thuisgestuurd gekregen en konden inbellen als zij bingo – een horizontaaltje, verticaaltje, groot kruis of totaaltje – hadden, en zo een Zaans pakket in de wacht slepen.

De winnaars van 2021
De tien gelukkige prijswinnaars van de cheques van € 500,=, ten bate van hun vrijwilligersorganisatie of initiatief:
- Lionel Pieterz: RCO de Hoofdzaak
- Patricia Viereck: Stichting 30Juni/1 Juli Zaanstreek
- Saskia Eggermont: Stichting Vier het Leven
- Johan Jak: Bridgeclub Assendelft en Hengelsportvereniging Krommenie
- Saskia Tichelaar: Bewonerscommissie Forbobuurt
- Marcel Kat: Nieuw groenland & de Flux
- Monique de Vries: Omni-vereniging Theresia (sporthal de Struijck)
- Wim Lineman: Voedselbank Zaanstreek
- Loekie Verhijde: Hospice De Schelp / Krommenie

- Simon Veltrop: Tuinteam Grote Beer 1 tot 87

Volgend jaar
Wethouder Noordzij: “Natuurlijk is deze digitale versie niet het feest waarop we hoopten. Juist de fysieke ontmoeting is heel waardevol. Ondanks dat het digitaal was, spreken we toch van een succesvolle bijeenkomst. Ik ben heel benieuwd waar de geldprijzen aan besteed worden en ik dank alle vrijwilligers voor hun aanwezigheid en tomeloze inzet het afgelopen jaar!”