ZAANSTAD - De gemeente Zaanstad is de winnaar van de titel ‘Grote Gemeente met Schoonste Winkelgebieden’ in de verkiezing van het Schoonste Winkelgebied 2017.

Dat maakte NederlandSchoon woensdag 20 november bekend tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’. Uit het onderzoek, dat afgelopen zomer plaatsvond, blijkt dat de winkelgebieden in Zaanstad buitengewoon goed scoren als het gaat om de schoonbeleving. Er wordt in alle winkelgebieden consistent hoog gescoord op de aanwezigheid van voldoende afvalbakken, goede kwaliteit van de bestrating, geen sporen van vandalisme en er wordt regelmatig en zichtbaar gereinigd. De gemeenten Haarlemmermeer en Apeldoorn zijn dit jaar respectievelijk goed voor de tweede en derde plek binnen de categorie grote gemeenten.

Zaanstad scoort op verschillende aspecten erg goed. De winkelgebieden bevatten voldoende afvalbakken (die er tevens zeer schoon uitgezien), goede kwaliteit van de bestrating, er zijn geen sporen van vandalisme en er wordt regelmatig en zichtbaar gereinigd. Al deze facetten vormen de belangrijkste basis voor een positieve schoonbeleving en leverde de gemeente de winnende score op.

Leny Vissers-Koopman, wethouder gemeente Zaanstad: 'We vinden het een leuke verrassing en een mooie prijs. We vinden het heel belangrijk dat de stad schoon en leefbaar is. Dat is prettig winkelen, maar ook goed voor de uitstraling van onze stad. We zijn daarom ook super trots op alle medewerkers die iedere dag weer bezig zijn om de centra schoon te maken en schoon te houden. Zij houden zich niet alleen bezig met het schoonmaken, maar attenderen mensen ook op hun gedrag en het belang van schoon. Onze medewerkers hebben daarmee een belangrijke voorbeeldfunctie.'

Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2017

Voor de vijfde keer op rij organiseert Stichting Nederland Schoon de verkiezing van het ‘Schoonste Winkelgebied van Nederland’ waarbij er een top 3 ‘grote gemeenten’ en top 3 ‘middelgrote gemeenten’ wordt gekozen. Voor deze jaarlijkse verkiezing wordt elke zomer een onderzoek uitgevoerd. Dit jaar zijn bezoekers van 612 winkelgebieden in 88 gemeenten ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Winkelgebieden hebben grote impact op de schoonbeleving van Nederland. Door middel van deze verkiezing wil NederlandSchoon schoonbeleving hoog op de agenda zetten bij ondernemers en beheerders van winkelgebieden. In de bijlage een overzicht van de feiten en cijfers van het onderzoek 2017.

NederlandSchoon wil zwerfafval in Nederland voorkomen en bestrijden. Aan de hand van gerichte campagnes, onderzoeken, samenwerkingen, het delen van kennis en het geven van advies aan bedrijven komt de organisatie in actie tegen zwerfafval. NederlandSchoon richt zich specifiek op ‘aandachtsgebieden’; plekken waar doorgaans meer zwerfafval te vinden is. Hiervoor creëren ze oplossingen op maat. Meer informatie zie www.nederlandschoon.nl