ZAANSTAD - Per 1 juli 2024 komt er een vergunningplicht voor glazenwassers in Zaanstad. Burgemeester Jan Hamming nam deze week het besluit: “Criminele netwerken houden deze sector in een ijzeren greep. Het is schokkend hoe ze te werk gaan: afpersing, oplichting, geweld, uitbuiting, witwassen en ga zo maar door. Zeker in Zaandam-Oost, maar ook in de rest van Zaanstad en zelfs in heel Nederland, heeft dit impact op de leefbaarheid en veiligheid.”


De burgemeester van Zaanstad nam deze week als eerste gemeente in Nederland, het besluit om het vergunningsstelsel in te voeren. Er is een overgangsfase van een half jaar, per 1 juli 2024 gaat de vergunningplicht in. De vergunningsplicht is tweeledig. Het betekent dat glazenwassers die in Zaandam-Oost gevestigd zijn en/of glazenwassers die ergens in Zaanstad ramen willen lappen, straks een vergunning nodig hebben. Een vereiste is onder andere dat er niet meer contant, maar giraal afgerekend moet worden. Ondernemingen die in Zaanstad als glazenwasser staan geregistreerd, ontvangen een brief met meer informatie.

Waarom een vergunning

Het merendeel van de 1.100 Zaanse ondernemingen in de glazenwasserij, is gevestigd in Zaandam-Oost. De afgelopen jaren lijkt de branche een monopolie te zijn geworden van criminele netwerken, die met geweld en intimidatie bepalen wie in welke wijken als glazenwasser mag werken. Hiervoor wordt vooral gebruik gemaakt van arbeidsmigranten, die via tussenpersonen naar Zaandam-Oost gehaald worden en hier gehuisvest.

Burgemeester Jan Hamming: “Andere glazenwassers die zich gewoon netjes aan de regels houden, zijn de dupe van deze malafide praktijken. Maar ook bewoners zien de gevolgen voor de leefbaarheid en veiligheid in de wijken, want het werkt door in woonoverlast, in het onderwijs en allerlei andere aspecten en voorzieningen. Een vergunningplicht geeft ons meer mogelijkheden om te controleren, te handhaven en te voorkomen.”

Samenwerking nodig

De gemeente heeft andere instanties én inwoners nodig om effectief op te kunnen treden. Burgemeester Jan Hamming: “De vergunningplicht is onderdeel van een brede aanpak. Handhaving en opsporing moet samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en Politie. En vergeet inwoners niet, tegen hen wil ik zeggen: Ga ook vooral niet in zee met glazenwassers als je het niet vertrouwt.”

Om het belang van de brede aanpak en samenwerking te onderstrepen, zegt Jan Hamming ten slotte: “Het probleem én de oplossing voor dit soort criminele praktijken, liggen in de bredere context. We moeten voorkomen dat Zaandam-Oost aantrekkelijk is voor criminaliteit. Niet voor niets is er een Pact Zaandam-Oost gesloten met ruim 40 partners, om samen te werken aan verbeteringen op het gebied van onderwijs, armoede, wonen en veiligheid. Door te investeren in kansengelijkheid én zichtbaar op te treden tegen ondermijning, lonkt criminaliteit minder en verbetert het perspectief van wijkbewoners.”