ZAANSTAD - Zaanstad gaat intensiever handhaven op afvaldumpingen. Aanleiding is de toename van het aantal illegale dumpingen van afval. De gemeente zet extra BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) in om op zogenaamde hotspots in de stad extra te surveilleren. De BOA’s gaan voornamelijk in burger posten. Als er iemand betrapt wordt op het dumpen van afval leggen zij meteen een boete op aan de overtreder (tot € 127,-).

‘Samen moeten we onze stad schoon houden’, zegt burgemeester Jan Hamming. ‘Het dumpen van afval is asociaal en onacceptabel. Het zorgt voor overlast en een rommelig en vies straatbeeld. Bovendien kan het ook nog eens gevaarlijke situaties opleveren. Daarom treden we hier streng tegen op’.

Klachten

De laatste tijd krijgt de gemeente meer klachten over afval op straat. Ook zijn er meer meldingen van dumpingen. Een illegale dumping kan grof afval zijn dat op straat gezet wordt zonder dat er een ophaalafspraak is gemaakt of vuilniszakken die naast de containers worden gezet. Deze dumpingen kunnen vervelende gevolgen hebben. Dieren scheuren vuilniszakken open waardoor het afval verspreid op straat ligt. Ook kan het onveilige situaties opleveren doordat vuilniszakken op rijbanen terechtkomen of in speeltuinen.

Opruimen kost geld

Voor het opruimen van afval dat niet op de juiste manier is aangeboden, moeten vrachtwagens en chauffeurs worden ingehuurd. Dat kost de gemeente veel geld. Inhuren van extra capaciteit is niet elke dag mogelijk. Daardoor blijft het vuil vaak lang liggen. De extra huur van personeel en vrachtwagens worden bekostigd door de afvalstoffenheffing die alle bewoners in Zaanstad betalen.

Extra inzet voor een schone stad

Zaanstad vindt een schone en veilige leefomgeving belangrijk en pakt de overlast van illegale afvaldumpingen aan. Zo is onlangs een communicatiecampagne gestart om inwoners bekend te maken met de aanbiedregels voor afval. Op plekken waar het meest gedumpt wordt, zijn flyers uitgedeeld en huis aan huis informatiefolders verspreid. Op billboards bij een aantal supermarkten in Zaanstad zijn pictogrammen geplaatst die uitleggen hoe je gratis en gemakkelijk van je afval af komt.