ZAANSTAD - In Zaanstad moet iedereen zich veilig kunnen voelen op straat. Helaas lukt dat niet altijd en kan iedereen te maken krijgen met intimiderend gedrag (straatintimidatie) op straat. Daarom zet de gemeente Zaanstad zich in tegen straatintimidatie. De gemeente wil dat meer inwoners op de hoogte zijn van de negatieve effecten van intimiderend gedrag.


Voorbeelden van straatintimidatie zijn sissen, fluiten, nalopen en in het nauw worden gedreven. Sommige mensen vinden het onschuldig, maar voor anderen voelt het vervelend of zelfs dreigend. Dat is dus voor iedereen anders. Je anders kleden, bepaalde straten vermijden of niet alleen naar huis durven gaan: slachtoffers van straatintimidatie passen soms hun gedrag aan. Dit komt omdat straatintimidatie mensen zich onveilig laat voelen op straat. Dit is natuurlijk onacceptabel. In Zaanstad moet iedereen zich veilig voelen en zich vrij kunnen bewegen. Als u melding wilt doen van straatintimidatie, dan kunt u een e-mail sturen naar straatintimidatie@zaanstad.nl.

Melden is belangrijk
Uw melding is belangrijk. Door uw melding krijgt de gemeente een beter beeld van straatintimidatie. Bijvoorbeeld over locaties waar veel straatintimidatie voorkomt. De gemeente kan daardoor gerichtere stappen zetten om straatintimidatie aan te pakken. Via onder andere campagnes willen wij de bewustwording over de negatieve effecten van intimiderend gedrag vergroten. Zo heeft de gemeente zich onder ander aangesloten bij Safe Streets, die als doel heeft dat vouwen zich altijd en overal veilig moeten kunnen voelen op straat. Heeft u te maken gehad met zware vormen van grensoverschrijdend gedrag, zoals bedreiging, intimidatie, aanranding of mishandeling? Bel dan de politie, via 112 (bij spoed) of 0900-8844 (geen spoed).

Bekijk nu ook het filmpje hoe Zaanstad straatintimidatie wil aanpakken.