ZAANDAM - Gemeente Zaanstad helpt inwoners om te besparen op hun energierekening. Met de enorm hoge energieprijzen is dat nu belangrijker dan ooit. Wethouder René Tuijn (o.a. Duurzaamheid en Armoede): "We roepen iedereen op om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en hun woning energiezuiniger te maken. We helpen met advies, praktische hulp en financiële regelingen zoals de energietoeslag. Zaankanters: maak hier gebruik van!"

Woning verduurzamen

Alle woningeigenaren krijgen binnenkort een brief voor een collectieve inkoopactie. Zij kunnen met deze actie isolatieglas, zonnepanelen en/of warmtepompen laten plaatsen. Gezamenlijk inkopen maakt de prijzen lager. Inwoners krijgen daarbij advies op maat. Wethouder René Tuijn (o.a. Duurzaamheid en Armoede): "Vorig jaar hebben 66 huishoudens aan deze actie meegedaan en zonnepanelen, warmtepompen en/of isolerende maatregelen genomen. Bij elkaar heeft dit een besparing opgeleverd van ruim 28.200 kg co2 per jaar." (1 ton co2 staat gelijk aan de inhoud van 1 luchtballon volgens de 'Climate Neutral Group'; 28.200 kg co2 is dus gelijk aan de inhoud van meer dan 28 luchtballonnen).

Meer informatie en voorbeelden uit de praktijk

In de brief en op de website www.winstuitjewoning.nl/zaanstad staat meer informatie over de advies- en inkoopactie. Ook organiseert Zaanstad samen met Winst Uit Je Woning op 1 november tussen 19.30 en 20.30 een online informatieavond over de actie. Voor voorbeelden uit de praktijk, kunnen inwoners op zaterdag 29 oktober en op zaterdag 5 november deelnemen aan de Duurzame Huizenroute. Iedereen kan op die dagen een kijkje nemen in een woning waar al duurzame maatregelen zijn genomen. Voor een overzicht van de locaties en aanmelden, kijk op www.duurzamehuizenroute.nl.

Extra steun voor lage inkomens

Voor inwoners met een laag inkomen zijn er aanvullende maatregelen, zoals de energietoeslag. Zaanstad heeft deze regeling kort geleden verruimd. Wethouder René Tuijn: "We zien mensen die voorheen financieel nog rond kwamen, maar die nu toch in de problemen komen. Daarom stellen we dit voor een grotere groep open én geven we ook een waardebon van € 100,- voor energiebesparende producten erbij." Een overzicht van alle maatregelen en de voorwaarden voor energiehulp aan inwoners met een laag inkomen staan op www.wonen.zaanstad.nl/energiehulp.