ZAANSTAD - Een bijzondere gebeurtenis in het Limburgse Ittervoort, na afloop van de prijsuitreiking van een internationaal (dwars)fluitconcours. Daar heeftt René de Vos uit Zaandam vrijdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de muziek in het algemeen en het fluitspel in het bijzonder. Ook heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de opvang en integratie van asielzoekers uit Iran. De verierselen worden, namens de gemeente Zaanstad, uitgereikt door mr. A. Walraven, locoburgemeester van de gemeente Leudal.

De Vos wordt verrast aansluitend aan de prijsuitreiking van de Dutch International Flute Competition tijdens het Adams Flute Festival in Ittervoort. De Zaandammer krijgt de onderscheiding omdat hij zich op twee terreinen verdienstelijk heeft gemaakt:

Op het gebied van muziekbeoefening door amateurs en professionals, zowel nationaal als internationaal en specifiek op het gebied van het (dwars)fluitspel. René de Vos is de drijvende kracht achter Stichting Flutonicon, Stichting Nationaal Fluitconcours en Stichting Kamer Muziek Contact. Ook  is hij bestuurslid van het International Flute Seminar Bruges.

Bij de opvang en integratie van asielzoekers uit Iran. René de Vos heeft een aantal van hen op allerlei manieren ondersteund bij het vinden van hun plek in de Nederlandse samenleving en heeft daar op zeer persoonlijke wijze vorm aan gegeven.

Zijn hele Iraanse ‘familie’ zal aanwezig zijn bij de uitreiking. Zij hebben - evenals de hierboven genoemde organisaties - aanbevelingsbrieven geschreven.

Tijdens de uitreiking gaat ook de compositie ‘René le Renard’ in première, speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Pip van Steen als gezamenlijk cadeau van een aantal aanwezigen. Zij hopen dat De Vos, die zelf fluit speelt in het ‘Lura Ensemble’, dit werk nog vele jaren met genoegen zelf zal spelen. De compositie heeft duidelijk hoorbare Iraanse invloeden. De compositie is speciaal voor deze gelegenheid door Timbre Publications gedrukt en wordt vanaf volgende week uitgegeven.