ZAANDAM - De wereldwijde energieprijzen zijn flink gestegen. Voor inwoners met een laag inkomen wordt het steeds moeilijker om de energierekening te betalen. De Rijksoverheid stelt daarom aan gemeenten een budget beschikbaar om inwoners met een laag inkomen in de energiekosten tegemoet te komen met een eenmalige toeslag van 800 euro. Wethouder Natasja Groothuismink: 'We zien een toenemend aantal meldingen van betalingsachterstanden die we van energieleveranciers ontvangen bij de vroegsignalering van schulden. De stijgende energieprijzen zijn voor veel mensen echt een zware last, vooral als ze het al niet heel breed hebben. Ik hoop dat we met deze toeslag de financiële druk voor onze inwoners enigszins verlagen. Met aanvullende maatregelen, adviezen en ondersteuning kunnen we nog meer inwoners helpen.'

Automatisch uitbetaald of aanvragen

Alle inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum komen in aanmerking voor de energietoeslag. De inwoners van wie wij weten dat zij een laag inkomen hebben (zoals mensen met een uitkering) ontvangen de toeslag automatisch op hun bankrekening. Dat zal gebeuren in de derde week van april. Daarna kunnen ook de inwoners met een laag inkomen die niet bij ons bekend zijn, de toeslag aanvragen. Dat kan digitaal of schriftelijk. Door een onderscheid te maken in automatisch ontvangen en zelf aanvragen, voorkomen we dat inwoners de toeslag twee keer ontvangen.

Lagere energierekening


De gemeente Zaanstad wil inwoners helpen om te besparen op hun energierekening. Zaanse huurders hebben eind februari 2022 een brief ontvangen met een waardebon van 80 euro. Hiermee kunnen inwoners bijvoorbeeld radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen of ledlampen kopen. De bon kan ook worden gebruikt voor een adviesgesprek met een energiecoach die adviseert welke maatregelen in de woning mogelijk zijn om te bezuinigen op de energierekening. Kijk voor meer informatie over deze actie op www.winstuitjewoning.nl/zaanstad. De komende tijd volgen er nog meer acties om mensen met een laag inkomen te helpen bij energiebesparing; wij houden u daarvan op de hoogte.

Heeft u vragen?

Kijk dan voor meer informatie op www.Zaanstad.nl, zoekterm energietoeslag.