ZAANDAM - Gemeente Zaanstad bestaat volgend jaar 50 jaar èn het is 450 jaar geleden dat de Spanjaarden werden verjaagd uit de Zaanstreek. Dat gaan we vieren. De gemeenteraad is akkoord met de subsidieregeling om activiteiten te ondersteunen. De website met meer informatie over Zaanstad 50 jaar en de mogelijkheid om subsidie aan te vragen is vandaag live gegaan.

Subsidieregeling Gemeente Zaanstad stelt beperkt aanvullende subsidie beschikbaar voor activiteiten in het jubileumjaar. Zaankanters kunnen een aanvraag indienen tot 1 oktober dit jaar. Voor grote evenementen is in totaal €300.000 beschikbaar, maximaal €100.000 per aanvraag. Voor kleine evenementen is in totaal €100.000 beschikbaar, maximaal €5.000 per aanvraag. Een beoordelingscommissie toetst de aanvragen. De commissie zal bestaan uit vertegenwoordigers uit een brede vertegenwoordiging uit de gemeente, het bedrijfsleven, jongeren, ouderen, LHBTIQ+, multiculturele organisaties en culturele- en maatschappelijke organisaties. Logo 50 jaar Zaanstad

Feest voor alle Zaankanters Van 1 januari tot en met 31 december 2024 moeten alle Zaankanters weten dat het een bijzonder jaar is. Wethouder Stephanie Onclin: ‘Dit wordt een feest voor alle Zaankanters. De viering van 50 jaar Zaanstad moet de trots weerspiegelen op de geschiedenis van de gemeente, en eer doen aan het heden en de toekomst. We willen iedereen de kans geven met een leuk idee te komen.' Om initiatieven te ondersteunen, stelt gemeente Zaanstad beperkt subsidie beschikbaar.

Lokale initiatieven en grote evenementen Het programma van 50 jaar Zaanstad wordt opgebouwd uit bestaande evenementen, kleinere lokale initiatieven en drie ‘highlight events’. Bij bestaande evenementen gaan we kijken hoe we deze in een feestelijk jasje kunnen promoten. Pinksterdrie kan zo ook onderdeel zijn van het jubileumjaar. Als Zaankanters al een uitgewerkt idee hebben en geen subsidie nodig hebben, kunnen zij zich melden via 50jaarzaanstad@zaanstad.nl voor een gesprek om te kijken hoe het in de programmering past.