De gemeente Zaanstad houdt vast aan de categorieën lichte, middelzware en zware horeca. Om te bepalen in welke categorie een horecazaak valt, stuurt Zaanstad bij de horecavergunning straks meer aan op de impact van het bedrijf op de omgeving; hoe groot wordt de zaak, welke activiteiten vinden er plaats, hoeveel bezoekers worden er verwacht en welke sluitingstijden worden aangevraagd? Dit bepaalt dan de indeling in horecacategorie. Uit het Omgevingsplan moet blijken of deze horecacategorie ook toegestaan is op de aangewezen locatie.
Wethouder Stephanie Onclin (economie): "Veel moderne ondernemers gaan bij hun plannen uit van functiemenging en die horecazaken zijn niet onder één concept te vangen zoals voorheen. De klassieke indeling van "is het een café, een restaurant of een bar" is achterhaald en vernieuwing is alleen al daarom nodig. Dit helpt ook bij het vlot kunnen afhandelen van een horeca-aanvraag. Verder krijgen we veel vragen vanuit buurthuizen, sportclubs en andere instellingen over welke horeca bij hen mogelijk is. Zij willen graag extra inkomsten genereren om toekomst bestendig te blijven. De duidelijkheid over wat bij hen wel of niet kan, gaan we ook creëren"
Vergunningplicht voor detailhandel die eten verstrekt
Maatschappelijke instellingen
Kleinschalige zalenverhuur bij horeca wordt makkelijker gemaakt voor de lokaliteiten met een lichte horecavergunning. Vaak gaat dat om kleine horecabedrijven. Ook komt er meer ruimte in Zaanstad voor horeca bij maatschappelijke instellingen als buurthuizen, gebedshuizen (inclusief kerken) en kantines bij sportaccommodaties. Deze horeca moet ondergeschikt blijven aan de hoofdtaak van deze instellingen, mag geen winstoogmerk hebben en mag geen concurrentie vormen voor bestaande horeca. Zaanstad gaat duidelijk vastleggen wat hiervoor de regels zijn en welke vergunning nodig is voor welke activiteit.Proces besluitvorming
Op 2 oktober brengt het Zaanstad Beraad een zienswijze uit. Na deze raadsbespreking start het gemeentebrede participatietraject. Alle horecabedrijven, maatschappelijke instellingen of sportaccommodaties die horeca-activiteiten ontplooien, of waar horeca-activiteiten mogelijk zijn, worden in oktober 2025 middels een brief geïnformeerd over het participatietraject. De conceptkaders worden op de website gepubliceerd. Er is vier weken inzake termijn.