ZAANDAM - Zaanstad wil ZZP'ers, MKB'ers en andere ondernemers met geldproblemen eerder bereiken. Daarom heeft de gemeente de dienstverlening beter ingericht op deze doelgroep en is de samenwerking uitgebreid naar partijen als Over Rood, Geldfit.nl, Zuidweg & Partners, Menzing & Partners en Kredietbank Nederland. Ook is alle informatie over mogelijke ondersteuning nu online op één plek gebundeld, zodat de hulp makkelijker en laagdrempeliger te vinden is.

Wethouder Songül Mutluer (armoede en schulden): "We hebben eerder onderzocht dat sommige Zaankanters, ondanks hun inkomen uit werk, financieel niet rond komen. Daar zitten veel kleine ondernemers en ZZP'ers bij. Nu de landelijke steunmaatregelen zoals TOZO en TONK per 1 oktober zijn gestopt, willen we als gemeente deze groep kunnen blijven ondersteunen. Daarom zetten we extra middelen in om onze dienstverlening te verbeteren en uit te breiden. Zo kunnen we er eerder bij zijn. Want ookal zit het in de aard van ondernemers om problemen zelf op te willen lossen, het is belangrijk om tijdig aan de bel te trekken bij financiële problemen. Zo kunnen we samen voorkomen dat problemen onnodig groter worden."

Persoonlijk advies en begeleiding
Of iemand nu te maken heeft met uitgestelde betalingen, schulden of een (dreigend) faillissement, het advies is om niet langer te wachten en contact te zoeken. Met experts en deskundige partners ondersteunt de gemeente ondernemers bij het vinden van oplossingen en het maken van een plan van aanpak. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met Over Rood, dat zijn ondernemers of specialisten met een financieel-economische achtergrond die vrijwillig andere ondernemers helpen met persoonlijke begeleiding en coaching.

Schulddienstverlening
Dankzij de samenwerking met gespecialiseerde schulddienstverleners zoals Zuidweg & Partners, Menzing & Partners en Kredietbank Nederland, krijgen ondernemers met problematische schulden ook advies over een saneringsvoorstel. Dit is een plan hoe de schulden afgelost kunnen worden. Zij kunnen daarnaast voor een ondernemer onderhandelen met schuldeisers om tot een passend akkoord te komen.

Liever eerst anoniem? Doe de test op Geldfit.nl
Ook nieuw is de aansluiting bij Geldfit.nl, een landelijk platform en samenwerkingsverband waar ondernemers en particulieren anoniem en eenvoudig een test voor zelfhulp kunnen doen. Op basis van de uitkomst van een korte vragenlijst, wordt advies gegeven welke vervolgstappen passend zijn.

Alle informatie op één plek
Zaanstad heeft alle informatie netjes op een rij gezet op de website www.ondernemen.zaanstad.nl/geldzaken/geldzorgen.nl. Via deze website kan ook eenvoudig een adviesgesprek worden aangevraagd.