ZAANDAM - Op 10 oktober ondertekenden wethouder Natasja Groothuismink en gemeentesecretaris Gerda Blom de landelijke Direct Duidelijk-deal. Dit is een toezegging om als gemeente Zaanstad te blijven werken aan heldere overheidscommunicatie.

Wethouder Natasja Groothuismink: "Het is belangrijk dat iedereen onze brieven en andere communicatie begrijpt. We informeren over zaken die voor inwoners belangrijk zijn. Duidelijke taal vergroot ook het vertrouwen in de overheid. Daarom maken we hier werk van in onze organisatie. Medewerkers worden getraind in helder schrijven, we hebben handige taaltools en speciaal opgeleide schrijfcoaches, die medewerkers helpen. Met de landelijke Direct Duidelijk-Deal willen we hier extra aandacht voor vragen, binnen en buiten onze organisatie."

Helder!Zaans

In 2019 startte gemeente Zaanstad met het programma Helder!Zaans. Er zijn schrijfcoaches opgeleid die medewerkers gevraagd en ongevraagd ondersteunen bij het schrijven op taalniveau B1. Daarnaast biedt de gemeente haar medewerkers trainingen, workshops en Summerschools aan. Inmiddels hebben zo'n 350 medewerkers een of meerdere activiteiten gedaan.

Ambtelijke abracadabra

De overheid kan en moet duidelijker communiceren. Te veel mensen begrijpen teksten van de overheid namelijk niet (meteen). De landelijke campagne 'direct duidelijk' ondersteunt overheidsorganisaties bij het verbeteren van hun communicatie. Inmiddels hebben meer dan 100 instanties de Direct Duidelijk-Deal ondertekend om het probleem van onduidelijke overheidstaal aan te pakken.