ZAANDAM - Zaanstad heeft van het Rijk € 1.750.000 gekregen voor het behoud van woningen cultuurhistorische waarde. Zaanstad zet dit geld in voor renovatieprojecten van Parteon en Rochdale. Deze woningcorporaties gaan met de bijdrage in totaal ongeveer honderd woningen renoveren. De huizen staan in de Rosmolenwijk, in de Boerejonkerbuurt en in de Klaas Katerstraat in Zaandam.

Wethouder Wonen Harrie van der Laan: “Meestal is het goedkoper om woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw dan renoveren. Door de bijdrage vanuit het Volkshuisvestingsfonds kunnen Parteon en Rochdale ongeveer honderd woningen renoveren met het behoud van de cultuurhistorische waarde. Dit betekent een nieuwe kans voor oude woningen met het behoud van de originele karakteristieken. En de bewoner heeft na de renovatie het comfort van een huis dat aan alle moderne eisen voldoet. Wij hebben een goede samenwerking met Parteon en Rochdale en trekken samen op bij de renovatieprojecten. ”

Leefbaarheid van de buurt

Natasja Groothuismink, wethouder Monumenten en Erfgoed: “Dit is een mooi voorbeeld hoe cultuurhistorie kan bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt. Heel blij hiermee!”

Identiteit van de wijk

De betreffende projecten van Parteon en Rochdale komen in aanmerking voor de gelden uit het Volkshuisvestingsfonds omdat het herstel van het oorspronkelijk beeld van deze woningen bijdraagt aan de identiteit van de wijk en daarmee aan de vergroting van de leefbaarheid.

Architectonische kwaliteit

Bij het herstel wordt gelet op elementen in het ontwerp die de architectonische kwaliteit van de woningen bepalen en daarmee ook bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van de wijk. Denk aan siermetselwerk, dakvormen, portieken en voordeuren, ritmering in positie van ramen en dakkapellen. Daarnaast worden de woningen ook verduurzaamd.