ZAANSTAD - In Nederland heeft maar liefst 1 op de 10 meiden en vrouwen moeite om menstruatieproducten te betalen. Zij durven daarom soms het huis niet uit, met alle consequenties van dien voor bijvoorbeeld sport, school of werk. Of ze kiezen voor alternatieven die niet hygiënisch zijn, met ongemak of infecties tot gevolg. Samen met het Armoedefonds maakt Zaanstad daarom nu extra uitgiftepunten mogelijk, waar meiden en vrouwen gratis deze producten af kunnen halen. Deze stap komt mede voort uit een agenda-initiatief van de gemeenteraad.


Wethouder Songül Mutluer: "Als je als meisje of vrouw niet genoeg geld hebt voor menstruatieproducten, kan dat een enorme belemmering zijn. Bovendien is het lastig bespreekbaar, omdat er een dubbele taboe op heerst. Praten over geldproblemen kan al lastig zijn, daar komt dan menstruatie nog eens bovenop. Wij willen dat álle vrouwen en meiden in Zaanstad gelijke kansen hebben om mee te doen. Daarom werken we samen met het Armoedefonds en onze partners in de stad, zodat we op een laagdrempelige manier gratis menstruatieproducten kunnen verstrekken aan meiden en vrouwen met een laag inkomen."

Uitgiftepunten verspreid over Zaanstad

In Zaanstad konden menstruatieproducten al gratis worden afgehaald bij de Voedselbank in Assendelft, Stichting Choku Gym in Zaandam en de Zaanse Speelgoed- en Kinderkledingbank in Wormerveer. Door Stichting Armoedefonds komend jaar met een bedrag van € 30.000 te ondersteunen, kunnen nu meer "Menstruatieproducten Uitgifte Punten" ("MUP's) worden ingericht. Vanaf deze week zijn er 10 uitgiftepunten, dat kan de komende tijd nog worden uitgebreid. Hiermee hoopt Zaanstad zeker 1.500 meisjes en vrouwen te bereiken. Voorwaarde voor een uitgiftepunt is dat de locatie laagdrempelig en vertrouwd is, waar meiden en vrouwen regelmatig komen of makkelijk naar toe gaan. Daarbij wordt ook gekeken naar een goede spreiding over de stad. Vanuit de doelgroep is meegedacht over de locaties.

"Het Armoedefonds is heel blij met de samenwerking met de gemeente Zaanstad. Samen kunnen we ervoor zorgen dat er in de gemeente geen meiden en vrouwen meer zijn, die door geldgebrek geen menstruatieproducten kunnen gebruiken", vertelt woordvoerder Irene Verspeek. Organisaties die zich aanmelden als MUP ontvangen van Stichting Armoedefonds menstruatieproducten. Het Armoedefonds denkt daarnaast mee in de wijze van uitgifte en onderhoudt het contact met alle MUP's in de gemeente. Zo wil de stichting organisaties helpen om de drempel voor meiden en vrouwen zo laag mogelijk te maken. In het assortiment zitten ook duurzame producten, zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband. Het gebruik ervan wordt gestimuleerd, maar keuzevrijheid staat voorop: meiden en vrouwen moeten zelf de keuze kunnen maken welk product zij willen gebruiken.

Meer informatie

Voor een actueel overzicht van de uitgiftepunten, kijk op www.geldwijzer.zaanstad.nl/algemene-financiele-regelingen/uitgiftepunten-menstruatieproducten. Op de website www.geldwijzer.zaanstad.nl staan ook allerlei andere mogelijkheden en regelingen waar inwoners met een laag inkomen gebruik van kunnen maken.