ZAANDAM - Zaanstad heeft vandaag besloten dat de kleine bruggen en sluizen in het poldergebied, die van de gemeente zijn of bediend worden door de gemeente, niet meer worden geopend voor pleziervaartuigen. Met uitzondering van de Zaan en Nauernasche vaart. Deze maatregel wordt genomen om besmettingsgevaar tegen te gaan en gaat per donderdag 10 april (morgen) in. Voor de beroepsvaart wordt de noodzakelijke bediening wel gedaan. Dit geldt tot nader orde maar in ieder geval tot dinsdag 28 april aanstaande. Zaanstad volgt de beslissing van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op die ook de sluizen en bruggen heeft gesloten.

Teveel kans op besmetting
De reden hiervoor is dat er met dit mooie weer te veel recreatievaart is in Zaanstad en er bij bruggen en sluizen te veel mensen in boten te dicht bij elkaar liggen om te wachten voor of in de sluis. Maar ook op het water is de afstand tussen de boten soms onvoldoende. Hierdoor kan de 1.5 meter afstand niet worden gegarandeerd. Dit kan besmettingsgevaar opleveren voor zowel de mensen in de boten als de bedienaars en fietsers en wandelaars die staan te wachten.

Maximaal 2 personen per boot
De oproep aan de inwoners is: blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet het water op. Er zijn maximaal 2 personen per boot toegestaan (dit zijn de richtlijnen van de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland) om de 1.5 meter afstand te kunnen garanderen. Dit maximum geldt niet voor gezinnen en huisgenoten. De gemeente gaat op het water controleren. Handhaving heeft geconstateerd dat er de laatste periode weer vaak te hard wordt gevaren. Ook op deze overtreding wordt gecontroleerd.

Bediening bruggen en sluizen Gemeente Zaanstad
Vanwege de stremming van de Wilhelminasluis en Grootte Sluys worden de bruggen over de Zaan en Nauernasche vaart en de Schermersluis volgens zomerbediening bediend. De overige bruggen en sluizen worden tot nader bericht niet meer bediend voor de recreatievaart.