ZAANSTAD - Bijna 1 op de 4 vrouwen in Nederland heeft te maken (gehad) met een vorm van seksueel misbruik of geweld. Om daar aandacht voor te vragen doet Zaanstad ook dit jaar weer mee aan de campagne 'Orange the World'. De campagne start op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, en loopt tot 10 december, de dag van de rechten van de mens. Wereldwijd hangen er vlaggen op prominente gebouwen. Zo ook bij het Stadhuis in Zaandam.


Wethouder Natasja Groothuismink: "Bewustwording is een belangrijk onderdeel in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling in Zaanstad. Veel slachtoffers zwijgen over het geweld. Het helpt om het onderwerp meer bespreekbaar te maken. En naast signaleren, melden en hulpverlenen, kunnen we nog meer investeren in het voorkomen van geweld. Daar kan iedereen aan bijdragen! Niet alleen meisjes en vrouwen, maar zeker ook mannen en jongens zijn hierbij belangrijk."

Wie doen er mee

De coördinatie van Orange the World in Nederland ligt in handen van UN Women Nederland, Zonta en Soroptimist International, een internationale netwerk organisatie van vrouwen. Tussen 25 november en 10 december hangen er vlaggen op diverse plekken in de stad, bij organisaties die zich inzetten voor huiselijk geweld.

Ook meedoen?

Iedereen kan een bijdrage leveren en helpen om het bewustzijn te vergroten en het onderwerp meer bespreekbaar te maken. Op de website van Orange the World kunnen inwoners en professionals zichtbaar steun uitspreken en #medestander worden: www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge/

Heb je zelf te maken met geweld? Ben je wel eens bang voor je partner of voel jij je onveilig? Praat erover, want praten helpt. Of zoek hulp. Kijk op www.ikzitklem.zaanstad.nl