ZAANSTREEK - Zondag 26 februari vindt in Zaandam de jaarlijkse herdenking plaats van de Februaristaking van 1941. Daarbij wordt ook een boek gepresenteerd met unieke foto's van de staking. Iedereen die hierbij aanwezig wil zijn, is welkom.

De Februaristaking was de grootste werkonderbreking die de Zaanstreek ooit heeft gekend. Niet vanwege de strijd voor een hoger loon of betere arbeidsomstandigheden, maar uit protest tegen de eerste razzia’s van de Duitse bezetter in Amsterdam. De Februaristaking werd wereldwijd een symbool voor solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid en voor de strijd tegen stigmatisering van bevolkingsgroepen.

Monument

Elk jaar wordt op 26 februari de Februaristaking in de Zaanstreek herdacht. Bij de Wilhelminabrug, ter hoogte van het Zaantheater, herinnert een bronzen monument met de naam 'Staakt, staakt, staakt' aan de Februaristaking. De beeldengroep is gemaakt door oud-verzetsstrijdster Truus Menger. Met deze herdenking wil het gemeentebestuur de herinnering levend houden aan de Zaankanters die op 25 en 26 februari 1941 massaal het werk neerlegden uit protest tegen de Jodenvervolging.

Programma

Wie bij de herdenking aanwezig wil zijn, is vanaf 09.30 uur welkom in het Zaantheater. Om 10.00 uur wordt een moment stilte in acht genomen bij het monument op de Wilhelminabrug en daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen. De bijeenkomst wordt daarna voortgezet in de foyer van het Zaantheater. Om 10.20 uur spreekt burgemeester Meerhof van de gemeente Oostzaan. Vervolgens presenteert auteur Erik Schaap het boek ‘De Februaristaking in de Zaanstreek 1941’, waarna het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de burgemeesters van Zaanstad, Oostzaan en Wormerland.

Boek

Het boek van Erik Schaap is het resultaat van uitvoerig onderzoek naar het verloop van de Februaristaking in de Zaanstreek. Dit onderzoek is een initiatief van het Gemeentearchief Zaanstad. Aan de hand van unieke foto's en nooit eerder gepubliceerd archiefmateriaal maakte Schaap een reconstructie.

Literaire salon

In het Zaantheater is later op de dag de literaire salon ‘Mens, durf te lezen’. De voorstelling staat deze dag in het teken van de kracht van herinneren en herdenken en de lange schaduw van de oorlog. Aanvang is om 16.00 uur, einde om ongeveer 17.30 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.mensdurftelezen.nl.