ZAANSTAD - Zondag 26 februari 2017, 76 jaar na dato, is het begin van de Februaristaking in de Zaanstreek herdacht. Op 26 februari 1941 legden duizenden mensen het werk neer als daad van verzet tegen de Duitse bezetter en vooral tegen de vervolging van Joodse medeburgers. In februari van dat jaar werden meer dan 400 Joden willekeurig opgepakt en weggevoerd.

De jaarlijkse herdenking vond plaats bij het monument op de Wilhelminabrug in Zaandam, voor het Zaantheater. De burgemeesters van de gemeenten Zaanstad, Oostzaan en Wormerland hadden zich daar verzameld, samen met vele tientallen belangstellenden. Zo’n 140 mensen woonden de herdenking bij, fors meer dan in voorgaande jaren.

'Stakers stelden normen'

Na een minuut stilte en een bloemlegging hield burgemeester Meerhof van Oostzaan een toespraak in het Zaantheater. Hij zei dat de moedige stakers normen stelden. ‘De eerste is dat het onderscheiden en vervolgen van een bevolkingsgroep niet acceptabel is. De tweede norm is de verplichting om je stem te verheffen, in actie te komen, wanneer zo’n vervolging dreigt te gebeuren.’

Unieke foto’s en documenten in nieuw boek

Na de toespraken presenteerde Erik Schaap zijn boek ‘De Februaristaking in de Zaanstreek 1941’. Zijn werk bevat unieke foto’s en nooit eerder gepubliceerde documenten die een nieuw licht werpen op deze uitzonderlijke opstand. Na de boekpresentatie speelde de 16-jarige violist Tim de Vries een compositie van Bach.