ZAANSTAD - Het benutten van de enorme ruimte op bedrijfsdaken voor het plaatsen van zonnepanelen: dat is het doel van het project Zon op Zaan.

Wethouder Dick Emmer (duurzaamheid): ‘In Zaanstad zijn bijna zeshonderd bedrijfsdaken met een groot oppervlak. Naar verwachting kan de helft daarvan worden ingezet voor het opwekken van zonne-energie. Op deze daken kunnen maar liefst 700.000 zonnepanelen worden geplaatst. Die zijn goed voor het opwekken van veel energie en geeft de bedrijven een enorme besparing op hun energielasten. Zelf nemen we het goede voorbeeld: op het stadhuis en op het pand van de omgevingsdienst worden ook zonnepanelen geplaatst. In totaal gaat het om ongeveer 700-750 panelen. Eind van dit jaar moeten ze op het dak liggen'.

Om de kansen te benutten, is Zon op Zaan gestart. De inzet van het project is om de komende twee jaar 70.000 zonnepanelen op daken van bedrijven en maatschappelijk vastgoed te krijgen. Ondernemers worden daarom actief benaderd om ze enthousiast te maken. Voor de aanschaf van zonnepanelen kunnen zij gebruik maken van een subsidieregeling van de rijksoverheid. Projectmedewerkers van Zon op Zaan ondersteunen daar gratis bij.

Het plaatsen van zonnepanelen op daken draagt bij aan de ambitie van Zaanstad om klimaatneutraal te worden. Niet alle ondernemers in Zaanstad weten wat zonne-energie voor hun bedrijf kan betekenen en wat ze kunnen doen. Zon op Zaan geeft daarom inzicht in de mogelijkheden en neemt eventuele barrières weg. Alle informatie over het project kunt u vinden op de website https://zonopzaan.zaanstad.nl.

Zon op Zaan is een initiatief van de gemeente Zaanstad in samenwerking met

HVC Groep, Green Building Council, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de lokale energiemaatschappij SAENZ.