ZAANSTAD - De verkeerslichten op de kruising van de Leliestraat en het Zuideinde in Koog aan de Zaan zijn aan vervanging toe. In de week van 21 augustus vervangt de gemeente daarom de huidige lampen door nieuwe led-lichten. Tegelijkertijd wordt de kruising ook een stuk veiliger gemaakt. De werkzaamheden duren een week. De kruising wordt niet afgesloten,u kunt er gewoon gebruik van blijven maken. Ook blijven de gewone voorrangssituaties van kracht.

Als u regelmatig gebruikmaakt van de kruising, zult u merken dat in de bediending van de verkeerslichten het een en ander gaat veranderen. Deze veranderingen voert de gemeente door om te zorgen voor een nog veiligere verkeersafwikkeling. Zo krijgen voor een opening van de Willem Alexanderbrug alle wegen in de richting van de brug rood licht en vanaf de brug groen.

Brug open? Kruising vrij van auto’s

Ook kan het zijn dat u als automobilist nog geen groen licht krijgt, terwijl fietsers die dezelfde kant op willen, wel groen krijgen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als bij een brugopening het autovak voor de brug volstaat. De gemeente wil bij een brugopening de kruising vrij houden van auto’s en houdt daarom de lichten voor hen dan op rood. Dat kan betekenen dat als u niet de brug over hoeft, u toch soms wat langer voor het rode licht moet wachten. Dat is niet altijd te voorkomen, omdat het aantal rijstroken beperkt is.

Op de knop drukken helpt

Voor fietsers en voetgangers kunnen overigens op de knop drukken als zij groen licht willen. Een sensor geeft dan aan het systeem door dat iemand voor het rode licht staat te wachten.