WORMERVEER - De tijdelijke brug over de Zaan, die de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer vervangt, wordt in het weekend van 22 en 23 oktober 2022 eerder afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.


De tijdelijke brug moet gerepareerd worden en is daardoor afgesloten voor gemotoriseerd verkeer op woensdagavond 19 oktober en van zaterdagavond 22 oktober om 19.00 uur tot maandagochtend 06.00 uur. Voor het scheepvaartverkeer blijft de stremming van 19 oktober (22.00 uur) tot maandag 24 oktober gelden. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden aan de brug gebruik blijven maken van de brug.

Met de extra afsluiting van de tijdelijke brug wil de aannemer er zich van verzekeren dat de brug op maandag 24 oktober weer bediend kan worden. Voor het gemotoriseerd verkeer betekent dit dat de brug is afgesloten op woensdag 19 oktober (van 22.00 uur tot 05.00 uur) en op zaterdag 22 oktober (19.00 uur) tot en met maandag 24 oktober (06.00 uur). Gemotoriseerd verkeer moet dan omrijden via de prins Clausbrug en de N514 (Ned Benedictweg).

Fietsers en voetgangers kunnen de gehele periode gebruikmaken van de tijdelijke brug, maar dienen rekening te houden met mogelijke kortdurende stremmingen (van maximaal 15 minuten) tijdens de werkzaamheden op 19, 22 en 23 oktober.

Stremming scheepvaart van 19 oktober tot 24 oktober

Tijdens de reparatie van de tijdelijke brug kan de brug niet bediend worden voor scheepvaart van woensdagavond 19 oktober (22.00 uur) tot maandagochtend 24 oktober (06.00 uur). Schepen lager dan 1,20 meter kunnen onder de brug blijven varen. De overige scheepvaart moet omvaren via de Nauernaschevaart of Purmerend.

Vervanging cilinders secuur werk

De tijdelijke brug over de Zaan tussen Wormer en Wormerveer raakte op 14 september in storing. Na onderzoek is gebleken dat een van de cilinders, die nodig is om de brug te openen, niet meer goed functioneert en vervangen moet worden. Om te voorkomen dat ook bij de 2e cilinder storingen kunnen optreden, wordt deze cilinder preventief ook vervangen. Op woensdagavond 19 oktober vanaf 22.00 uur worden beide cilinders met een hijskraan uit de tijdelijke brug getild. Ze krijgen vervolgens in een fabriek in Apeldoorn nieuwe onderdelen. Op zaterdag 22 oktober worden de cilinders weer teruggebracht naar de Zaan en vanaf 19.00 uur teruggeplaatst. Het terugplaatsen is een secuur werk. Via de bovenzijde van de tijdelijke brug worden de cilinders op de millimeter nauwkeurig weer op de plaats gezet. Daarna wordt de brug getest of deze goed en veilig weer kan openen en sluiten.

Meer informatie

Alle up-to-date informatie over de voortgang en uitvoering van de werkzaamheden aan de Zaanbrug is te vinden in de omgevingsapp van de aannemer: Reimert app. Met vragen over de Zaanbrug kunnen (vaar)-weggebruikers en omwonenden contact opnemen met het Servicepunt via 0800-0200 600 (gratis) of per mail servicepunt@noord-holland.nl. Informatie over de vernieuwing Zaanbrug is ook te vinden op www.noord-holland.nl/zaanbrug of de regionale facebookpagina @ZaanstreekWaterland.