ZAANDAM - In het nieuwe concertprogramma van het Apollo Ensemble botsen én versmelten de klankwerelden van Igor Stravinsky en Johann Sebastian Bach. “Stravinsky is beïnvloed door Bach, dat is overduidelijk. Hoe meer je naar Stravinsky luistert, hoe meer je Bach hoort”, zegt Marion Boshuizen, klavecinist van het barokgezelschap. “De Russische componist op zijn beurt beïnvloedt ook de muziek van Bach. Als je na Stravinsky gehoord te hebben naar Bach luistert, ben je veel meer gefocust op de essentie van de muziek dan op de vraag of je alle noten wel precies op de juiste manier speelt.” Zondagmiddag 7 november 2021 speelt het Apollo Ensemble het nieuwe programma in de Bullekerk in Zaandam.

“De klankbeelden, de harmonieën en de manier van spelen lopen zeer uiteen, toch is er grote verwantschap tussen de werken van de twee componisten”, vult artistiek leider David Rabinovich aan. “Wat betreft de swingende ritmiek, de speelsheid en de polyfonie, dat is de zelfstandigheid van de stemmen, lijken ze veel meer op elkaar dan je zou denken.”

Wijnand van Klaveren
Het concert wordt in het duister geopend met Three pieces for clarinet solo van Stravinsky en de Partita voor traverso solo van Bach. In de schemer worden het Septet van Stravinsky en de Passacaglia van Bach gespeeld en in het volle licht én in volledige bezetting klinken het Concerto ‘Dumbarton Oaks’ en het Brandenburgs Concert nr. 3. Marion Boshuizen: “De Passacaglia, oorspronkelijk een orgelwerk, is door de eeuwen heen bewerkt door componisten als Respighi, Reger en Stokowsky. Dat zijn echter allemaal romantische transcripties. Speciaal voor ons ensemble heeft Wijnand van Klaveren een prachtige barokbewerking geschreven.” Alle werken van Bach worden gespeeld op barokinstrumenten, de stukken van Stravinsky op authentieke instrumenten uit begin twintigste eeuw. “Die klinken wat slanker, waardoor de structuren van Stravinsky zichtbaar blijven.”

Over het Apollo Ensemble

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot vroege romantiek. De afgelopen jaren stonden onder meer de Brockes passies van Händel en Telemann op het programma. Het Apollo Ensemble speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Kroatië en de Verenigde Staten. In 2019 trad het ensemble op tijdens de Händel-Festspiele in het Duitse Halle. Artistiek leider is violist David Rabinovich.

Stravinsky en Bach | Apollo Ensemble
Zondag 7 november 2021 | 15.00 uur
Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam


Tickets & Info: www.apollo-ensemble.nl