ZAANDAM - Vandaag zijn de 70 nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) aan de Belgischestraat en Kramerstraat in Zaandam opgeleverd aan woningcorporatie Parteon. Voor de huurders, die binnenkort hun nieuwe woning betrekken, betekent dat een zeer laag energieverbruik.


Daarbij heeft dit project een duurzame primeur: het is het eerste woningbouwproject waar CO2-arm beton is toegepast.

De woningen hebben lucht/water-warmtepompinstallaties en zijn zeer goed geïsoleerd. Er is geen gasaansluiting; alle benodigde energie is elektrisch. De energie die de bewoner verbruikt, wordt gecompenseerd door de energie die de zonnepanelen opwekken. TBI onderneming ERA Contour is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het project en de bouw van de eengezinswoningen.

Innovatieve technieken
Naast dat de nieuwe woningen energiezuinig zijn, is dit project ook een pilot voor andere innovatieve duurzame technieken. ERA Contour paste hier als eerste nieuwe CO2-arme betonwanden van betonproducent Voorbij Prefab toe. De casco's van vier woningen zijn geproduceerd met een betonmengsel dat 44% minder CO2 uitstoot. Harry Platte, directeur-bestuurder van Parteon: "Wij werken graag mee om nieuwe innovaties op het gebied van duurzaamheid een impuls te geven en vinden het fantastisch dat dit project het eerste is waar CO2-arm beton wordt toegepast. Dit smaakt naar meer!"

Dorien Staal, algemeen directeur van Voorbij Prefab: "Het was geweldig te zien hoe onze innovatie CO2-arm beton werd omarmd door ERA Contour en Parteon. Samen creëren we daarmee direct positieve impact op het klimaat."

Dit project heeft nog een primeur, de nieuwe isolatierobot van Voorbij Prefab bracht in haar fabriek al isolatie aan op de gevelelementen. Dit betekent een reductie van opslag, handelingen, afval op de bouwplaats en transportbewegingen van en naar de bouwplaats. Ook kunnen de nieuwe huurders hun steentje bijdragen aan duurzaam wonen door een geveltuintje te adopteren.

"Sterke buurten en gelukkige bewoners, dat is altijd ons doel" aldus Jeroen Heijdra, directeur bij ERA Contour. Hij vervolgt: "Als we dezelfde mooie woningen kunnen bouwen, maar dan met nóg meer aandacht voor de wereld van morgen, dan doen we dat dus maar wat graag. We zijn continu op zoek naar manieren om de woningbouw verder te verduurzamen, en deze samenwerking en met name de innovatie van Voorbij Prefab, is daar een geweldig voorbeeld van!"

Behoud karakter wijk
De oorspronkelijke woningen aan de Belgischestraat en de Kramerstraat hebben een hoge cultuurhistorische waarde. Deze waarde is in de nieuwe bebouwing teruggebracht in de vorm van hoogte- en diepteaccenten in hetzelfde ritme als in de oorspronkelijke bebouwing. Het ontwerp kreeg naast een positief oordeel van de welstandscommissie ook een positief monumentenadvies.

Vernieuwing Rosmolenwijk
De Belgischestraat en Kramerstraat maken onderdeel uit van de Rosmolenwijk; een echte Zaanse karakterwijk met een unieke historie. Er staat nog veel oude bebouwing van voor de Tweede Wereldoorlog en zelfs van rond de vorige eeuwwisseling. De wijk wordt op vele plekken vernieuwd. Op meerdere plekken zijn oude woningen gesloopt die in zeer slechte staat waren en hebben plaatsgemaakt voor (kleinschalige) nieuwbouwprojecten. Daarin zijn de karakteristieken van de originele buurt behouden. Inmiddels zijn er 467 nieuwe woningen in de Rosmolenwijk teruggekomen. Steeds wordt onderzocht wat de beste oplossing is; sloop-/ nieuwbouw of renovatie. Parteon werkt hierbij samen met de gemeente Zaanstad en de bewoners van de stad. Tot en met 2024 staan voor nog ongeveer 250 woningen in de Rosmolenwijk ingrepen gepland.