ZAANDAM - Hij won in 2019 de meest prestigieuze dansprijs van Nederland, De Zwaan, en zijn nieuwe voorstelling ‘REMLA’ was op theaterfestival Oerol al weken van tevoren stijf uitverkocht. Dit najaar is internationaal gerenommeerd breakdancer Redo samen met breakdancer Denden te zien in het Zaantheater.

“Ik ken Denden al jaren uit het dansvak, we hebben vaak tegen elkaar gebatteld en we trainden al een tijdje samen. Toen het idee ontstond om samen een dansvoorstelling te maken waarin onze verschillende culturele achtergronden centraal staan, voelde dat meteen goed,” vertelt Redouan Ait Chitt, die Redo als artiestennaam voert. De 33-jarige Redo heeft een Marokkaanse vader, Denden Karadeniz heeft Koerdische wortels. In ‘REMLA’ – wat afgeleid is van het Arabische woord voor zand – worden zij begeleid door het Amsterdams Andalusisch Orkest. De muziek bevat zowel Marokkaanse als Koerdische invloeden. “Vroeger verzette ik me tegen de muziek die mijn vader in de auto opzette, maar ik heb het nu helemaal omarmd. Je kunt er verrassend veel mee, en het is onderdeel van wie ik ben,” vertelt Redo. Redo werd in 2019 landelijk bekend toen hij dansprijs De Zwaan ontving voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’. Redo heeft geen standaard danslichaam, hij werd geboren zonder linkerheup, zonder ellebooggewricht in zijn rechterarm en met slechts vijf vingers. De jury van De Zwaan roemde onder meer zijn enorme wilskracht en noemde Redo een ‘uitzonderlijke bewegingskunstenaar.’

Jezelf staande houden
‘REMLA’ gaat over de vraag of de werelden van Redo en Denden echt zo verschillend zijn, of dat ze meer gemeen hebben dan gedacht. Dat laatste is het geval. “We hebben een andere achtergrond, maar in de verschillen zitten juist ook overeenkomsten” legt Redo uit. Denden en hij dansen allebei een solo in de voorstelling. Redo’s solo gaat over de weg die zijn vader heeft moeten afleggen toen hij naar Nederland kwam en een plaats in de maatschappij moest veroveren. “Het gaat over jezelf staande houden, en tegelijkertijd niet vergeten waar je vandaan komt.” Het dansduet dat de breakdancers opvoeren, omschrijft Redo als “een journey. We gebruiken de muziek om onszelf te laten zien, we tillen elkaar op en gaan er samen doorheen”. De choreografie is in handen van de veelzijdige hiphopdanser en choreograaf Shailesh Bahoran.

Verrassend
De combinatie van breakdance met mediterrane muziek is niet standaard. “Het is een combinatie die het publiek niet snel zal zien. Ik heb veel respect voor de musici. Er zitten ook elektronische elementen in de muziek van de voorstelling, het is echt verrassend.” Kennelijk werkt het, want tijdens Oerol merkten Redo en Denden hoezeer de voorstelling aansloeg. “Mensen die achteraf naar ons toekwamen en wat wilden zeggen, barstten direct in tranen uit.” De setting op Terschelling droeg bij aan de sfeer. Ze traden op midden in het duinlandschap, en door de wind stoof het zand omhoog. “Dat was natuurlijk prachtig, aangezien ‘REMLA’ zand betekent.” Als de voorstelling dit najaar gaat toeren, zullen Redo’s vader en Dendens moeder voor het eerst zien hoe hun zoons hun eigen danswereld verweven met hun culturele achtergrond. “Dat wordt best emotioneel denk ik. En ik hoop, en denk, dat ze het waanzinnig mooi zullen vinden.”

‘REMLA’ is op donderdag 19 oktober om 20.00 uur te zien in de kleine zaal van het Zaantheater. Voor kaarten ga naar http://www.zaantheater.nl/