ZAANDAM - De Bomenbuurt in Zaandam heeft sinds deze week een AED (defibrilator) hangen nadat de gehele buurt geld heeft ingezameld via de website BuurtAED.nl. Binnen een week was het benodigde bedrag bijeen en is de buurt nu een stukje (hart)veiliger geworden.

Initiatiefnemer van de actie Dave de Jong:

“Een AED kan absoluut het bijdragen aan de overlevingskans van een slachtoffer, binnen 6 minuten wel met 50%!" aldus Dave.

“Sinds enkele jaren ben ik aangemeld als burgerhulpverlener. Als er een reanimatie oproep bij de alarmcentrale binnen komt, dan worden ik en andere burgerhulpverleners opgeroepen. Een aantal gaat naar de dichtstbijzijnde AED en een aantal gaat naar het slachtoffer toe. Een erg mooi en goed werkend systeem.”

“Maar omdat in onze buurt geen AED hing, kwam deze vaak te laat bij het slachtoffer aan. Daarom werden er enkel borstcompressies met de hand gedaan. Ook absoluut nodig, maar met een AED is de kans dat het hart weer in het juiste ritme komt een stuk groter.”

“Daarom heb ik via een speciale website, BuurtAED.nl, een inzamelingsactie gestart om samen met de buurt geld in te zamelen voor een eigen buurt AED. Ik heb bij alle bewoners een flyer in de brievenbus gedaan met hierop informatie over de actie en een link naar de actiepagina waar men een donatie kon overmaken.”

Binnen 24 uur was al de helft van de benodigde €2667 binnen. “Het ging echt als een trein. Mensen zien het belang van een AED in, helemaal als ze zelf, of iemand in hun omgeving ermee te maken heeft gehad.”

De dagen erna kwamen er steeds meer donaties binnen. “Iedere euro was natuurlijk van harte welkom. Mensen gaven wat ze konden missen en dat liep soms op tot wel €300,-. Echt ongelofelijk.” “Ook de mooie en ontroerende berichten welke mensen bij hun donatie vermelde moedigde aan om deze actie te laten slagen.”

“En in 6 dagen hadden we het totaalbedrag bij elkaar gekregen en is de AED inmiddels opgehangen. Omdat de AED in een buitenkast hangt en voorzien is van ventilatie en verwarming, moest deze op het stroomnet aangesloten worden. Een elektricien uit de Bomenbuurt heeft geheel belangeloos de installatie verricht. CP Elektrotechniek, nogmaals enorm bedankt voor je hulp. Ook natuurlijk alle donateurs en vrijwilligers enorm bedankt voor het succesvol maken van deze belangrijke actie.”

“Ik wil met de media aandacht bereiken dat meer wijken in actie gaan komen en er binnenkort veel meer AED’s komen te hangen. Want hoe meer AED’s hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis

plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.”

Wil je ook een actie starten, kijk dan op www.buurtaed.nl.