KOOG AAN DE ZAAN - Nog steeds vallen er stukjes beton van de onderkant van de veelbesproken Coenbrug tussen het winkelend publiek. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag zelf geconstateerd en daarom uit voorzorg hekken geplaatst.

Rijkswaterstaat wijst als oorzaak naar de aanhoudende hitte. Door de hoge buitentemperatuur zet het beton uit en laat los, laat een woordvoerder weten. Het losgelaten materiaal betreft spuitbeton dat in het verleden is aangebracht om de wapening te verdikken en te verstevigen. Door de laag spuitbeton moet de bewapening langer meegaan, is de gedachte.

Eerder deze maand werd bekend dat de brug kampt met achterstallig onderhoud. Het bouwwerk brokkelt af en door de gescheurde brugnaden sijpelt bij regenachtig weer het water de winkels onder het viaduct binnen.

Rijkswaterstaat wilde het onderhoud uitstellen, maar liet weten snel te beginnen met het vervangen en repareren van de gescheurde strips. Ook zal het wegdek worden geïnspecteerd. De plek waar nu door de hitte beton loslaat, is afgezet. Er is niemand gewond geraakt. Loszittend en gevallen beton zal komende week worden weggehaald. Volgens Rijkswaterstaat is de constructie niet in gevaar. Inspecteurs houden de staat van de brug nauwlettend in de gaten.